Istraživanje pokazalo: Poseta izložbama može nas učiniti društvenijim i otvorenijim

Može li poseta umetničkoj izložbi poboljšati naše socijalne veštine i povećati empatiju prema drugima?
Istraživanje pokazalo: Poseta izložbama može nas učiniti društvenijim i otvorenijim
Foto: Pixabay
Nedavna studija Univerziteta u Beču pokazuje da poseta umjetničkoj izložbi ne pruža samo estetski užitak, već može poboljšati osećaj za druge i povećati našu sposobnost da razumemo njihove emocije - efekti koji traju i do sedam dana.
 
Međunarodni istraživački tim Fakulteta za psihologiju Univerziteta u Beču istraživao je da li izložbe mogu učiniti ljude empatičnijima i promeniti njihove stavove i ponašanje. 
Istraživači su analizirali uticaj izložbe "Pokaži mi svoju ranu" koja je obuhvatala kombinaciju savremene i istorijske umjetnosti, fokusirala se na temu ljudske ranjivosti i imala za cilj da inspiriše posetioce da razmišljaju i uvedu pozitivne promene u svoj život.
 
U sklopu studije, sprovedena su dva glavna testa. Prvi test uključivao je razgovor sa prolaznicima ispred muzeja, koji su bili upitani da li žele besplatnu ulaznicu za izložbu. Istraživači su merili empatiju učesnika i njihove stavove prema strancima. Rezultati su pokazali značajno smanjenje ksenofobije i povećanu prihvaćenost stranaca i migranata nakon posete izložbi. 
Ovi rezultati nisu jedini pozitivni efekti koje je studija otkrila.
 
Takođe je ispitano kako poseta izložbi utiče na svakodnevno ponašanje posetilaca. Ispitanici su beležili svoje misli i radnje tokom nedelje pre i nakon posete izložbe. Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon posete izložbi nastojali biti društveniji i otvoreniji, te su više pomagali drugima. 
 
Ove promene su se zadržale do kraja dana, a neki od njih su primetili da su bili pažljiviji prema osećanjima drugih i tokom narednih sedam dana i razmišljali su više o sebi.
 
"Ako svaki posetilac tokom posete izložbi malo više razmišlja o drugima i pokazuje otvoreniji i empatičniji stav, to može dovesti do značajnih društvenih efekata", tvrdi vođa istraživačkog tima Matju Pelovski.
 
Umetnost ne samo da ima potencijal da obogati estetski doživljaj, već i da pozitivno utiče na naše obrasce mišljenja i ponašanja, doprinoseći boljem razumevanju i saosećanju među ljudima, zaključak je autora studije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.