VIDEO: Hitovi Riblje čorbe koji su obeležili karijeru Bore Đorđevića

Frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević preminuo je u bolnici u Ljubljani.
VIDEO: Hitovi Riblje čorbe koji su obeležili karijeru Bore Đorđevića
Foto: Beta (Svetlana Dojčinović)
Pesme jednog od najznačajnijih srpskih rok bendova, koji je vrhunac popularnosti dostigao u Jugoslaviji, pevali su mnogi. 
 
Bend je od svog prvog albuma "Kost u grlu" iz 1979. godine ređao hitove.
Riblja čorba bila je aktivna na domaćoj sceni više od 40 godina. Bend je vrhunac popularnosti doživeo u Jugoslaviji, tokom osamdesetih godina. 
 
Već na prvom albumu Riblja čorba je imala hitove kao što su "Ostani đubre do kraja" i "Rokenrol za kućni savet". Tokom tri godine objavili su četiri albuma, a usledili su hitovi "Volim, volim, volim, volim žene", "Pekar, lekar, apotekar", "Na Zapadu ništa novo", "Dva dinara druže", "Ostaću slobodan", "Kako je lepo biti glup", "Dobro jutro"...
U nastavku donosimo nekoliko pesama Riblje čorbe koje su obeležile postojanje benda, ali i odrastanje mnogih na ovim prostorima.
 
Pogledaj dom svoj, anđele
 
"Pogledaj dom svoj, anđele" poslednja je pesma albuma "Istina" iz 1985. godine. Đorđević je pesmu nazvao po romanu Tomasa Vulfa. Đorđević je jednom prilikom rekao da nije bilo te pesme, više ne bi bilo ni Riblje čorbe.
 
Frontmen Riblje čorbe je ispričao i da je jedna grupa ljudi želela da je predloži za domaću himnu.
 
 
Kad sam bio mlad
 
"Kad sam bio mlad" je jedna od najslušanijih pesama Riblje čorbe na digitalnim platformama. Pesma je objavljena na albumu "Labudova pesma" iz 1992. godine, a reč je o prepevu pesme "When I Was Young" sastava The Animals.
 
 
Kada padne noć
 
"Kada padne noć" je još jedna popularna pesma Riblje čorbe iz perioda osamdesetih. Ova numera se našla na albumu "Ujed za dušu" iz 1987. godine
 
 
Kad hodaš
 
Premda se "Kad hodaš" nalazi u katalogu Riblje čorbe i najpoznatija je uz vokal Bore Đorđevića, zasluge za njeno postojanje pripadaju Momčilu Bajagiću Bajagi. Poznato je da je Bajaga, prilikom napuštanja Riblje čorbe, praktično poklonio bendu pesmu "Kad hodaš" koja je bila i jedini pravi hit na albumu "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju".
 
 
Amsterdam
 
Pesma "Amsterdam" se često može čuti na radio stanicama u Srbiji. Ova pesma iz 1986. godine, sa albuma "Osmi nervni slom", poznata je i po tome što na njoj gostuje čuveni Edi Grant.
 
Lutka sa naslovne strane
 
 
Dva dinara druže
 
 
Rokenrol za kućni savet
 
 
Nemoj da ideš mojom ulicom
 
 
Volim, volim, volim, volim žene
 
 
Ostani đubre do kraja
 
 
Pravila, pravila
 
  • Konjušar

    04.09.2024 14:45
    O pokojnom samo istina...
  • E

    04.09.2024 13:48
    E
    E Boro razvali me sa pogledaj u oči malog psa! RIP legendo!
  • Syracuse

    04.09.2024 12:59
    Neću da budem član mafije…
    Nikada aktuelnija.
    Počivaj u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.