Van Gogova slika prvi put na prodaju u poslednjih 30 godina: Očekuje se cena od 50 miliona dolara

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Privezani čamci" biće ponuđena na aukciji krajem septembra prvi put u poslednjih 30 godina, a očekuje se da će postići cenu do 50 miliona dolara.
Van Gogova slika prvi put na prodaju u poslednjih 30 godina: Očekuje se cena od 50 miliona dolara
Foto: Pixabay
Aukcija će biti održana povodom otvaranje nove azijske centrale aukcijske kuće "Kristis" u Hongkongu 26. septembra.
 
Pejzaž je dugo bio u vlasništvu nekadašnje kraljevske porodice Sicilijanskih Burbona, koja se sada odriče ovog dragocenog dela, preneo je Artnet, provajder za međunarodnu trgovinu umetninama. 
Slika je nastala 1887. godine tokom Van Gogovog dvogodišnjeg boravka u Parizu.
 
Te godine Van Gog je letovao u predgrađu Pariza i uhvatio rečni pejzaž tog područja, uključujući čamce, plaže i još mnogo toga, u svom radu, navodi NL tajms.
"Širok spektar umetničkih tradicija inspirisao je Van Gogovu kreativnu putanju. Van Gogov pristup bio je pod uticajem impresionizma i poentilizma. U tom smislu, njegov umetnički jezik otvorio je mnoga vrata umetnicima koji će doći u narednom veku. 'Privezani čamci' je poznata po svojim zapanjujućim bojama i složenom četkicom, karakterističnim za Van Gogov jedinstveni stil, čineći ga izvanrednim komadom u svakoj kolekciji", rekao je Džeki Ho, zamenik šefa odeljenja za umetnost 20. i 21. veka iz "Kristis Azija Pacifik".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.