Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra, Kuba počasni gost

Ovogodišnji Beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra pod sloganom "Reč je slobodna".
Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra, Kuba počasni gost
Foto: Pixabay
Počasni gost manifestacije u kojoj će učestvovati više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva je Kuba.
 
Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, strani gosti 67. Međunarodnog sajma knjiga su slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja, engleski novinar i pisac Toni Parsons i prevodilac i pisac David Unger.
Tokom devet sajamskih dana biće organizovane četiri programske celine, od "Hiljadu zašto" posvećene književnosti za decu i mlade, preko celine "Pesme sunca" posvećene poeziji do "Atlasa opisanog nebom", programa posvećenog delu nedavno preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića i celine "Sumnjivo lice" koja govori o (zlo)upotrebi veštačke inteligencije u prevođenju.
Najavljene su i tribine posvećene domaćoj i stranoj poeziji i prozi, prevođenju, kritičarskoj i teorijskoj misli, izdavaštvu i novim formatima knjiga.
 
Na 67. Sajmu knjiga predstaviće se i Belorusija, BiH (Republika Srpska), Grčka Italija, Iran, Kongo, Maroko, Nemačka, Rumunija, Rusija, Tunis, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora.
 
Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga akademik Dušan Kovačević rekao je da je to jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.
 
"Onaj ko voli da čita, čita uvek i tako će biti ubuduće. U senci užasnih ratova koji se vode u svetu, sajam knjiga je svojevrsni svetionik. Oni koji vode ratove, ne čitaju", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.
 
Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić kazala je da je Sajam knjiga "mesto gde književnost postaje više od reči na papiru".
 
"Sajam knjiga je prilika da se suočimo sa izazovima vremena u kom živimo. Pozivam sve da dozvole knjigama da nas vode dubljem razumevanju umetnosti i nas samih. Neka Beogradski sajam knjiga bude svetionik misli i kreacije", rekla je Mihailović Vacić.
 
Počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga je Kuba koju će na manifestaciji, osim pisaca, pesnika i umetnika, predstaviti i ministar kulture te zemlje i direktor Kubanskog instituta za knjigu.
 
"Velika je čast za Kubu da učestvuje na Beogradskom sajmu knjiga, manifestaciji koja je važna za čit region. Učešće Kube govori o tradicionalno prijateljskim odnosima dve zemlje koji će, siguran sam, biti još više produbljeni posle Sajma knjiga", rekao je ambasador Kube u Beogradu Lejde Ernesto Rodrigez Fernandez.
Prema njegovim rečima, Sajam knjiga na Kubi je nacionalni praznik te zemlje.
 
"Knjiga je veoma važna u životu svakog Kubanca. Knjiga je misterija koju treba da odgonetavamo svakog dana", rekao je ambasador.
 
Upitana još koliko će manifestacija biti održavana na Beogradskoj sajmu, s obzirom na najave izmeštanja sajma na novu lokaciju, koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić kazala je da se već pripremaju za naredni Sajam knjiga na istom mestu.
 
Tokom Beogradskog sajma knjiga, biće održan i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.
 
Ponedeljak, 21. oktobar i utorak, 22. oktobar su "porodični dani" Sajma tokom kojih cela porodica može da poseti manifestaciju sa kupljenom jednom porodičnom ulaznicom a u četvrtak, 24. oktobra biće organizovan Školski dan.
 
Radno vreme Beogradskog sajma knjiga je od 10 do 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.