Selaković najavio izradu Nacionalne strategije za kulturu: "Ono što je srpsko mora da ima primat"

Ministar kulture Nikole Selaković najavio je izradu Nacionalne strategije za kulturu.
Selaković najavio izradu Nacionalne strategije za kulturu: "Ono što je srpsko mora da ima primat"
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
On je za današnje "Večernje novosti" kazao da ona mora da postavi jasne kriterijume "šta bi naša kultura trebalo da bude u budućnosti" ali i, kako je dodao, "sa kojom pažnjom bi trebalo da brinemo o nasleđu".
 
"Ono što je srpsko mora da ima primat kada je u pitanju briga države. Naravno ne tako da se zapostavi kultura naših nacionalnih manjina", kazao je Selaković.
Smatra da bi "ozbiljan prostor" u strategiji trebalo da pripadne i amaterizmu u kulturi i umetnosti.
 
"Bez dramskih sekcija u školama, kulturno umetničkih društava, literernih i likovnih sekcija, ostaćemo lišeni mnogih talanata koji nisu mogli da dođu do izražaja", kazao je ministar.
Naveo je i da je amaterizam u kulturi bio "potpuno skrajnut, prepušten sebi" a samo, kako je kazao, negovanjem folklorne baštine, prema poslednjim statistikama, bavi se 450.000 ljudi.
  • Ferengi

    29.09.2024 09:16
    Amaterizam se već promoviše, sad će samo imati još više sredstava za marginalizaciju školovanih.
  • Nogo

    29.09.2024 09:08
    Svodjenje bilo čega u nacionalne granice pa i kulture ne može doneti ništa dobro.Ljude koji tako nešto izgovaraju ne mogu smatrati razumnim.Šta dalje od njih očekivati ako se ovog časa zalažu za takvu strategiju.
  • Ma daj

    29.09.2024 08:59
    seljaković je očito namazao kulturu na 'leba i pojeo.
    Celu.
    Sam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.