Opera sa pirsinzima uživo i pravom krvlju izazvala mučninu kod 18 posetilaca, intervenisali lekari

Osamnaest posetilaca pozorišta u Državnoj operi u Štutgartu zatražilo je medicinsku pomoć zbog teške mučnine nakon što su gledali izvođenje ekspresionističke opere "Sancta".
Opera sa pirsinzima uživo i pravom krvlju izazvala mučninu kod 18 posetilaca, intervenisali lekari
Foto: Pixabay
Naime, opera je uključivala pirsing uživo, nesimulirani seksualni odnos, a pred očima publike na sceni prelivale su se i velike količine ne samo lažne nego i prave krvi.
 
"U subotu smo imali osam, a u nedelju 10 ljudi za koje je morala da se pobrine naša služba za posetioce", izjavio je potparol opere Sebastijan Ebling o dva izvođenja "Sancta", dela austrijske koreografkinje Florentine Holcinger.
Dodao je kao je u tri navrata pozvan i doktor na intervenciju.
 
Holcinger (38) je inače poznata po slobodnim nastupima koji brišu granicu između plesnog pozorišta i vodvilja. Njena isključivo ženska postava obično nastupa delimično ili potpuno naga, a prethodne predstave uključivale su gutanje mača uživo, tetoviranje, masturbaciju i akcione slike s krvlju i svežim izmetom.
 
"Dobra tehnika u plesu za mene nije samo neko ko može da izvede savršeni pokret, već i neko ko može da mokri na znak", rekla je Holcinger u intervjuu za Gardijan ranije ove godine.
"Sancta" je bio njen prvi izlet u operu, a delo je premijerno izvedeno u Državnom pozorištu Meklenburg u Šverinu u maju. Bazirana je na ekspresionističkoj operi "Sancta Susanna" nemačko-američkog autora Paula Hindemita iz 1920-ih, koji takođe ima svoju istoriju kontroverzi.
 
 
Hindemitova originalna opera govori o mladoj časnoj sestri koja, uzbuđena pričom jedne od starijih žena manastira, gola zakorači na oltar i skine pojas s Hristovog torza. Susret s velikim paukom natera je da se pokaje za svoj postupak i moli druge časne sestre da je živu zazidaju.
 
Prvobitno, opera je trebalo da bude premijerno izvedena u Državnoj operi u Štutgartu 1921, ali je postavljena na pozornicu tek 1922. nakon protesta protiv njenog svetogrdnog sadržaja.
 
Verzija koja je ove godine uznemirila publiku u Štutgartu, piše Gardijan, istisnula je izvorno muzičko izvođenje s golim časnim sestrama koje se voze na rolšulama na pokretnom podijumu u središtu pozornice, zidom razapetih golih tela i lezbejskom sveštenicom koja drži misu.
Nakon što je Holcinger u junu dovela "Sanctu" u svoj rodni Beč, biskupi iz Salcburga i Insbruka napali su je i nazvali to delo karikaturom svete mise bez poštovanja.
 
Austrijska umetnica ranije je sugerisala da je njena opera manje osmišljena da ismeva crkvu, a više istraživanje paralela između konzervativne institucije s jedne strane i "kink" zajednica i BDSM supkultura s druge strane.

Teme

opera

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.