Brajović: Država da razume primedbe na Zakon o kulturi

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović istakao je da oni koji pokušavaju da poprave Zakon o kulturi "moraju shvatiti da su u službi kulturnih radnika, da treba da omoguće da se potrebe kulturnih radnika ostvare na najbolji mogući način".
Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović istakao je da oni koji pokušavaju da poprave Zakon o kulturi "moraju shvatiti da su u službi kulturnih radnika, da treba da omoguće da se potrebe kulturnih radnika ostvare na najbolji mogući način".

"Bitno je da oni koji prave zakon ne mogu da sprovode neke restriktivne poteze, bez obzira da li je reč o ukidanju ili drugačijem formulisanju kada je reč o filmskoj ili pozorišnoj umetnosti", naglasio je on.

U Nacrtu, između ostalog piše, izvođačka umetnost. "Eto, u našem narodu se kaže: nemoj da mi izvodiš besne gliste. Dakle, mora se jasno precizirati šta su to umetnosti u oblasti kulture", istakao je Brajović.

Mora se, napominje on, definisati i mora se znati da i književnost i pozorišna umetnost čuvaju jezik ovoga roda. U zakonu to nigde nije bilo, ni očuvanje jezika ni pisma. "A mi smo u ovom regionu jedinstveni sa našim jezikom, to je jedno od najvažnijih nacionalnih obeležja", izjavio je on.

Brajović je naglasio da ljudi koji prave zakon moraju da sarađuju i da shvate da sve primedbe, da li iz udruženja dramskih umetnika ili ostalih, jesu u korist i na dobrobit da taj zakon valja. Posebno je skrenuo pažnju na nameru da se ukine član 14. o posebnim priznanjima (takozvanim nacionalnim penzijama).

"Mislim da je to ponos države da ima posebna priznanja umetnicima za njihov vrhunski doprinos u kulturi. To podiže nivo te države. Ja sam imao čak ideju da to bude jedan od ordena rada, pa neko ko ima to na reveru, da se prepozna da je to narodni umetnik", izjavio je on.

Kako je napomenuo, došlo je do devalviranja priznanja nepoštovanjem određenih kriterijuma. Dobili su ga i oni koji bi "ta sredstva na godišnjem nivou mogli da zarade na nekoj svadbi, slavi, na vašaru". Međutim, i oni su se borili da dobiju nacionalno priznanje, ne iz materijalnih razloga nego da imaju prestiž, smatra Brajović.

"Ali, vi sada da kažete da će neko ko ima to nacionalno priznanje, moći da ga doživotno ima, a neko dok je živ neće moći da ga stekne, potpuna je besmislica. Mislim da je to čak uvreda i onima koji to priznanje imaju", zaključio je Brajović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.