Povlačenje filma "Intervju" - tužan dan za kinematografiju

Ne jenjavaju negativne reakcije zbog otkazivanja premijere filma koji na komičan način prikazuje predsednika Severne Koreje.

U SAD ne jenjavaju negativne reakcije zbog otkazivanja premijere filma koji na komičan način prikazuje predsednika Severne Koreje Kim Džong Una.

Film se bavi dvojicom novinara koji dobijaju priliku da intervjuišu Una, ali od američke obaveštajne agencije dobijaju zadatak da izvrše atentat na njega.

Nakon hakerskih napada na kompjuterski sistem filmske kuće Soni (Sony), čelnici te kompanije odlučili su da otkažu premijeru filma zbog straha od terorističkih napada na bioskope. Posle hakerskih napada, u javnost su procurele privatne prepiske producenata, scenariji, ali i informacije o platama zaposlenih. Ubrzo su usledile i pretnje terorističkim napadama na bioskope, ukoliko Soni ne odustane od emitovanja filma.

Kako se sada čini, javnost će moći da pogleda samo trejler filma "Intervju", ali ne i celo ostvarenje.

Obama: Soni je pogrešio

Holivud i dalje burno reaguje na Sonijevu odluku, nazivajući je kukavičkim postupkom i popuštanjem teroristima. Najviše reakcije usledilo je na Tviteru, gde su poznati glumci čelnike Sonija nazivali beskičmenjacima, spominjući film "Veliki diktator" koji ismeva nacističkog vođu, ali se Čarli Čaplin nije bojao da ga snimi tokom vrhunca Hitlerove moći.

Čuveni brazilski pisac Paulo Koeljo ponudio je kompaniji 100.000 dolara za prava na film, koji bi zatim objavio na svom blogu.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je Soni "pogrešio" i da je bolje da su direktori Sonija prvo razgovarali s njim pre nego što su doneli odluku. "Ne možemo imati društvo kojem neke diktature nameću cenzuru", rekao je Obama i poručio da će SAD reagovati na tu situaciju.

FBI je saopštio da sada ima dovoljno dokaza da zaključi da Severna Koreja stoji iza napada, što je Koreja demantovala.

  • 21.12.2014 16:50
    beban
    amerikanci sve na svetu ismevaju taj koreanac je lud i diktator ali ko ste vi da sve komentarisete degenerativna nacijo aj snimimo film o vama i vasim glupostima a ima ih ...
  • Carlo

    20.12.2014 12:00
    Nista vise od toga.
    Marketinski potez sony-ja.
  • mile

    20.12.2014 09:45
    E pa problem je što Sony nije ni Čarli Čaplin ni Koeljo, nego džinovska koorporacija koja je procenila da će puštanje filma da ošteti kompaniju još više i naljuti akcionare i kreditore. Da Severna Koreja ponudi da plati za film milijardu dolara, možda bi i to pristali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.