Preminuo pesnik Tomaž Šalamun

Tomaž Šalamun, jedan od vodećih savremenih evropskih pesnika, preminuo je juče u Ljubljani u 74. godini posle duže i teške bolesti, saopštila je danas izdavačka kuća Arhipelag.
Tomaž Šalamun, jedan od vodećih savremenih evropskih pesnika, preminuo je juče u Ljubljani u 74. godini posle duže i teške bolesti, saopštila je danas izdavačka kuća Arhipelag.

Rođen 1941. u Zagrebu, Šalamun je gimnaziju završio u Kopru, a istoriju umetnosti na Univerzitetu u Ljubljani. Radio je kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani i kao kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani. Poznat kao konceptualni umetnik, Šalamun je jedan od najvažnijih neoavangardnih umetnika u Istočnoj i Srednjoj Evropi.

Otkako je polovinom šezdesetih godina objavio prvu knjigu pesama "Poker", Šalamun je izrastao u veliku figuru modernizacije savremenog pesništva. Prevodio je sa španskog, engleskog i francuskog jezika.

Knjige pesama Tomaža Šalamuna prevedene su na više od dvadeset jezika i svuda su primljene sa velikim čitalačkim i kritičkim ođekom. U SAD, gde je bio gostujući profesor na nekoliko univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih evropskih pesnika.

Nakon "Pokera", objavio je zbirku "Uloga pelerine" (1968), a zatim, tokom 1970-ih, 13 zbirki, među kojima su "Hodočašće za Marušku", "Bela Itaka", "Amerika", "Metoda anđela", "Istorija svetlosti je narandžasta".

Osamdesetih je objavio devet knjiga poezije, od kojih je "Soy realidad" posvećena Meksiku. "Dete i jelen", "Kuća Markova", "Glagoli sunca", "Crni labud" neke su od zbirki iz devedestih godina, a od 2000. do 2010. objavio je još 11 knjiga.

"Arhipelag" je 2010. objavio njegovo "Godišnje doba" u prevodu Milana Đorđevića. Dobitnik je brojnih književnih nagrada u Sloveniji i svetu, od kojih su najvažnije Prešernova nagrada, Jenkova nagrada, Evropska nagrada za poeziju grada Minstera, Nagrada Altamarea, Zlatni venac Struških večeri poezije, Njegoševa nagrada.

Šalamun je zastupljen u brojnim antologijama moderne poezije. Bio je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Poslednji put Šalamun je boravio u Beogradu početkom novembra 2012. godine, kada mu je, u okviru Regionalne konferencije Srpskog PEN centra, priređeno veliko književno veče na kome ga je pozdravila brojna publika svih generacija.

  • Harms

    28.12.2014 11:34
    Prevodilac
    Iako je ste vest preneli, mislim da bi bilo lepo spomenutida je jedan od njegovih najznačajnijih prevodilaca bio Dejan Poznanović, naš sugrađanin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.