U užem izboru za NIN-ovu nagradu 11 romana

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine petočlani žiri je uvrstio 11 naslova, a na konkurs je prijavljen 161 roman, saopštio je danas taj nedeljnik.

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine petočlani žiri je uvrstio 11 naslova, a na konkurs je prijavljen 161 roman, saopštio je danas taj nedeljnik.

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac sačinio je 5. januara uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine, u koji je uvršteno 11 naslova.

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu ove godine prijavljen je 161 roman koji je ispunio kriterijume, ali žiri ocenjuje da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donela i poboljšanje kvaliteta srpske književne scene, navodi se u saopštenju NIN-a.

Po mišljenju Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je najvidnije obeležila 2014. godinu. "Romani se pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na Fejsbuku, memoara vojnika i grešnika, ali svakom od formi dominira stvarnost", rekla je Petković.

Dobitnik ovog književnog priznanja, 61. po redu, biće proglašen 19. januara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.