"Odrastanje" i "Grand Budapest hotel" dobitnici Zlatnog globusa

Film "Odrastanje" (Boyhood) osvojio je noćas Zlatni globus u kategoriji najbolje drame dok je "Grand Budapest hotel" bio iznenađujući pobednik u kategoriji najbolja komedija ili mjuzikl umesto očekivanog "Čoveka ptice".

Film "Odrastanje" (Boyhood) osvojio je noćas Zlatni globus u kategoriji najbolje drame dok je "Grand Budapest hotel" bio iznenađujući pobednik u kategoriji najbolja komedija ili mjuzikl umesto očekivanog "Čoveka ptice".

Prva velika dodela nagrada u holivudskoj sezoni nagrada pokazala je da ne postoji favorit između više filmova koji bi mogli da se takmiče za glavnu nagradu industrije - Oskare koje će 22. februara dodeliti Američka akademija za film.

Sinoćnja ceremonija počela je u nešto mračnijim tonovima kada su zvezde poput Džordža Klunija i Helen Miren pokazale podršku žrtvama napada na francuski satirični list "Šali ebdo". Predsedavajući Holivudskog udruženja stranih novinara, koji organizuje dodelu Globusa, Teo Kingma dobio je ovacije rekavši: "Zajedno stojimo ujedinjeni protiv svakog ko pokuša da uguši slobodu govora od Severne Koreje do Pariza".

"Dečaštvo" je bilo nominovano u pet kategorija a osvojilo je tri Globusa uključujući glavni - za najbolju dramu. Režiser Ričard Linklater, koji je ovaj film o odrastanju jednog dečaka snimao 12 godina sa istim glumcima, dobio je Globus za režiju a Patriša Arket za sporednu žensku ulogu. Ukoliko osvoji Oskara, biće to veliko iznenađenje i uspeh za film koji je snimila mala kuća IFC Films, ocenjuje Rojters.

"Čovek ptica" (Birdman), satira o šoubiznisu imao je čak sedam nominacija a Globuse je osvojio za najbolji scenario i najboljeg glumca u komediji/mjuziklu - Majkl Kiton. Gubitak od "Grand Budapest hotela" Vesa Andersona je veliki udarac za "Čoveka pticu" usred sezone nagrada. Andersonova živopisna priča o upravniku hotela upletenom u ubistvo i pljačku osvojila je samo taj jedan Globus. U poslednje dve godine, dobitnik Globusa za dramu dobijao je o Oskara za najbolji film, a nominacije za nagradu američke Akademije znaće se za nekoliko dana.

Biografski film o Martinu Luteru Kingu mlađem "Selma" koji je ušao u istoriju kao prva nominacija za Globus za režiju za jednu Afroamerikanku osvojio je samo jednu nagradu - Zlatni globus za najbolju pesmu "Glory". "The Imitation Game", britanski film o razbijačima šifri tokom Drugog svetskog rata ostao je praznih ruku i pored popularnosti glavnog glumca Benedikta Kamberbača i distributera - Vajnstajn kompanije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.