Filipu Davidu ovogodišnja NIN-ova nagrada

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava".
Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava".

U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat "Sabo je stao", Filip David "Kuća sećanja i zaborava" i David Albahari "Životinjsko carstvo".

Književna nagrada kritike za najbolji roman godine NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a o ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica. Svečano uručenje nagrade najnovijem laureatu Davidu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće 26. januara.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, "Kuća sećanja i zaborava" je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti, navodi Laguna koja je do sada objavila i njegove romane "San o ljubavi i smrti" i "Hodočasnici neba i zemlje".

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na "Kuću sećanja i zaborava". U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se oseća krivim, jer je mlađi brat bio poveren njemu na čuvanje.

Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika "Pamćenje je strašnije od svakog zaborava" ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David rođen je 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost i dramaturgiju. Bio je urednik Dramskog programa Televizije Beograd do devedesetih godina, kada mu je Miloševićevim dolaskom na vlast, zabranjen ulazak u zgradu televizije. Kao dramaturg i profesor dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, sarađivao je na više scenarija, iz kojih su nastali poznati filmovi jugoslovenske kinematografije: Ko to tamo peva, Okupacija u 26 slika i Bure baruta.

  • mlada vojvođanka!

    19.01.2015 12:55
    bravoooo!!!
    Čestitke laureatu!knjiga je supeeeeeeeeeeeer!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.