Ovo su najbolji romani 21. veka

BBC je pozvao kritičare Njujork tamsa, Tajma, Kirkus Rivjua i drugih prestižnih listova da sastave listu 12 najvećih romana 21. veka i na njoj su se našla dela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana.
BBC je pozvao kritičare Njujork tamsa, Tajma, Kirkus Rivjua i drugih prestižnih listova da sastave listu 12 najvećih romana 21. veka i na njoj su se našla dela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana.

Na 12. mestu liste je "Midlseks" Džefrija Eugenidesa. Roman iz 2002. koji je premostio jaz između priznanja kritike i publike, prodavši se u milionima primeraka i osvojivši Pulicera.

Slede "Beli zubi" Zejdi Smit, prvi roman ove književnice koji je osvojio više prestižnih književnih nagrada. Tu je i "Pola žutog sunca" Čimamande Ngozi Adiči.

Na 9. mestu liste našlo se "Iskupljenje" Ijana Makjuana, prema kome je snimljen film u Srbiji preveden kao "Pokajanje" sa Kirom Najtli i Džejmsom Mekavojem u glavnim ulogama.

Na listi top 12 za 21. vek je i "Billy Lynn's Long Halftime Walk" Bilija Fontejna, dobitnika nagrade Nacionalnog udruženja kritičara. Roman je priča o osmorici novajlija u američkoj vojsci koji su poslati u Irak.

Tu je i dobitnica Pulicerove nagrade Dženifer Igan sa romanom o odrastanju u 21. veku "A Visit from the Goon Squad".

Priča o slavnim godinama američkog stripa "Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja" Majkla Čabona koji je objavila Dereta, našla je svoje mesto na listi, kao i "Korekcije" Džonatana Frenzena, dobitnika nagrade žirija književnih kritičara National book award.

Na 4. mestu liste je "Galad" Merilin Robinson potom slede "Vučje leglo" dobitnice Man Buker nagrade i nagrade Nacionalnog udruženja književnih kritičara Hilari Mantel i "The Known World" Edvarda Pi Džonsa.

Listu zaokružuje Džuno Dijas, dobitnik Pulicerove nagrade, sa svojim prvim romanom "Kratki i čudesni život Oskara Vaa", neobičnom mešavinom Marija Vargasa Ljose, Zvezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanije Vesta.

  • 22.01.2015 23:47
    bull sheet lista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.