Čudan zemljotres na Marsu: Jači od svih do sada zajedno, trajao 10 sati

Snažan, rekordan zemljotres koji je zabeležen na Marsu u maju ove godine bio je najmanje pet puta jači od prethodnog rekordera, pokazalo je novo istraživanje.
Čudan zemljotres na Marsu: Jači od svih do sada zajedno, trajao 10 sati
Foto: Pixabay
Još nije poznato šta ga je tačno uzrokovalo, ali se definitivno radi o neobičnom fenomenu.
Naime, osim što se radilo o najjačem zemljotresu do sada uočenom na Crvenoj planeti, bio je i najduži - tresao je Mars čak deset sati.
"Energija koju je oslobodio ovaj pojedinačni zemljotres jednaka je kumulativnoj energiji svih drugih potresa koje smo do sada videli", rekao je seizmolog Džon Klinton sa Švajcarskog instituta za tehnologiju.
 
Najnovija analiza zemljotresa, objavljena u časopisu "Geophysical Research Letters", utvrdila je njegovu magnitudu od 4,7. Prethodni rekorder bio je potres zabeležen u avgustu 2021. s magnitudom od 4,2.
 
To možda ne zvuči kao neka velika brojka kada se poredi s jačinama potresa na Zemlji (najsnažniji je bio magnitude 9,5), ali ipak se radi o impresivnom podrhtavanju za planetu koja bi trebalo da bude seizmički neaktivna.
 
Iako Mars i Zemlja imaju mnogo toga zajedničkog, postoje neke ključne razlike između ove dve planete. Mars nema tektonske ploče ni koherentno globalno magnetno polje, što ukazuje na to da u unutrašnjosti Crvene planete nema puno aktivnosti.
 
Lander "InSight" otkrio je da Mars nije seizmički "mrtav" kao što smo pre pretpostavljali, već da ume da podrhtava, što sugeriše da ispod regije Cerberus Fossae ima vulkanske aktivnosti. Naučnici ne prate zemljotrese na Marsu samo kako bi utvrdili koliko je ova planeta seizmički aktivna.
 
Naime, način na koji se seizmički talasi šire kroz i preko površine planete može pomoći u otkrivanju varijacija gustine u njegovoj unutrašnjosti. Drugim rečima, može poslužiti za rekonstrukciju strukture planete.
 
Potres zabeležen u maju možda je bio samo jedan takav seizmički događaj, neka vrsta izuzetka, ali je svejedno važan naučnicima, piše Science Alert.
 
"Prvi put smo mogli da identifikujemo površinske talase koji se kreću duž kore i gornje kore, a obišli su planetu više puta", objasnio je Klinton.
 
Stručnjaci su otkrili još dve zanimljive činjenice o ovom neobičnom zemljotresu. Prvo, potiče blizu, ali ne iz regije Cerberus Fossae pa nije mogao da se poveže s nekim očitim površinskim obeležjima, što ukazuje na to da uzrok mogao da se nalazi ispod kore.
 
Drugo, zemljotresi na Marsu obično imaju visoku ili nisku frekvenciju. Prve karakterišu brzi, kratki podrhtaji, a druge duži, dublji talasi s većim amplitudama. U ovom zemljotresu zabeležena su oba raspona frekvencija, a naučnicima nije sasvim jasno zašto. Moguće je da su prethodno evidentirani zasebni potresi visoke i niske frekvencije zapravo dva segmenta istog seizmičkog događaja.
  • Zemlja čudesa

    19.12.2022 01:15
    Samo da nije neka erupcija nafte jer je onda gotovo sa njim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija