Nakon 25.000 pritužbi: "Nintendo" besplatno popravlja konzole

Japanska kompanija "Nintendo" obavezala se da svim potrošačima koji su imali problem sa igračkom konzolom "nintendo svič" ponudi besplatnu popravku, čak i ako je proizvod van garancije.
Nakon 25.000 pritužbi: "Nintendo" besplatno popravlja konzole
Foto: Pixabay
Potrošači koji su koristili ovu konzolu masovno su prijavljivali centrima za zaštitu potrošača da se uređaj pokvario, zbog čega su mnogi odustajali od skupe popravke i masovno su ih menjali zbog čega je napravljena ogromna količina elektronskog otpada. 
Od januara 2021. godine Evropska potrošačka organizacija BEUC je primila oko 25 hiljada pritužbi na "nintendo konzolu". Zato je ova kompanija čiji su proizvodi globalno poznati i koriste se širom sveta odlučila da će neispravne uređaje popravljati bez naknade bez obzira da li su u garanciji, odnosno da li su se pokvarili ili su od korišćenja van upotrebe.
Ovo je inače možda i prvi primer u kome se vidi kako će izgledati nova uredba o pravu na popravak uređaja. 
 
Evropska komisija je krajem marta usvojila ovaj predlog prema kome će potrošačima u budućnosti biti lakši i isplativiji popravak umesto zamene robe koju reklamiraju. Kada nova pravila budu na snazi, ona će osigurati da se više proizvoda popravlja u okviru zakonske garancije, dok će potrošači imati na raspolaganju lakše i jeftinije opcije za popravku proizvoda koji su tehnički popravljivi i posle isteka zakonskog roka ili kada roba više nije funkcionalna jer je istrošena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija