Zvezda slična Suncu progutala planetu u Mlečnom putu i "podrignula"

Naučnici su po prvi put posmatrali kako udaljena zvezda guta planetu veličine Jupitera, nakon čega je izbacila još nepoznat materijal u formi nekog, kako su naučnici rekli, "energetskog podrigivanja".
Zvezda slična Suncu progutala planetu u Mlečnom putu i "podrignula"
Foto: Pixabay
Kako prenosi Rojters, zvezda je toliko porasla da je njeno gravitaciono polje usisalo planetu. 
Zvezda se nalazi u našoj galaksiji, Mlečnom putu, i to na oko 12.000 svetlosnih godina udaljenosti. Stara je oko 10 milijardi godina, odnosno duplo starija od Sunca, i svojim sastavom i veličinom nekada je bila ista poput Sunca, a trenutno se nalazi u fazi "crvenog džina".
Zvezde "crveni džinovi" narastaju vremenom i mogu biti veće i do sto puta od svog prvobitnog obima, kada počnu da gutaju obližnje planete.
 
Tri planete koje se nalaze najbliže Suncu, odnosno Merkur, Venera i Zemlja, zadesiće ista ova sudbina za oko pet milijardi godina, što je vreme za koje se očekuje da je Suncu potrebno da dostigne tu veličinu, saopštio je naučni saradnik na Institutu za astrofiziku MIT Kavli Kišalaj De.
 
On kaže da je "progutana" planeta kružila na sličnoj udaljenosti od zvezde kao ona na kojoj se Jupiter kreće oko Sunca.
 
"Planeta je počela da prolazi kroz atmosferu zvezde baš kao satelit koji je pao u Zemljinu atmosferu. Što je planeta dublje pala u atmosferu zvezde, to je gušće njeno okruženje i brže se vukla ka zvezdi", rekao je koautor sudije, profesor Morgan Mekleod.
 
"U suštini, zvezda je progutala svoju planetu tako iznenada da smo mogli da vidimo energetsko podrigivanje. Intenzivna toplota na kraju cepa planetu, a njen materijal se meša po celoj zvezdi", rekao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

ChatGPT dobio aplikaciju za Windows

Kompanija OpenAI trenutno testira aplikaciju za ChatGPT namenjenu operativnom sistemu Windows, ali zasad je dostupna samo korisnicima koji plaćaju ovu uslugu.