VIDEO: SpaceX lansirao satelit koji je dizajniran da bude hakovan

Kompanija SpaceX je ove nedelje lansirala svoju letelicu Dragon pomoću rakete Falcon 9, kao i nekoliko CubeSat satelita od kojih je jedan posebno zanimljiv.
Bila je to misija snabdevanja Međunarodne svemirske stanice (ISS) pod nazivom CRS-28, koju je SpaceX obavio za američku svemirsku agenciju NASA-u. Međutim, tokom misije je u nisku Zemljinu orbitu poslaTo nekoliko CubeSat satelita, a jedan od njih pod nazivom Moonlighter biće iskorišĆen za eksperimentalno hakovanje.
Mali satelit će zapravo biti u centru takmičenja koje će se održati tokom godišnje "Def Con" konferencije u Las Vegasu kasnije ove godine, a timovi će se takmičiti da se infiltriraju u softver orbitalnog sistema.
Moonlighter je dizajniran u svrhu poboljšanja sajber bezbednosti u svemiru, a u protekle tri godine su Američke vazduhopolovne snage organizovale svoje Hack-a-Sat na "Def Conu". Ovo takmičenje ima za cilj da pomogne ekspertima da poboljšaju sajber bezbednost u svemiru u vreme sve veće zabrinutosti zbog ranjivosti orbitalnih sistema.
 
Dosad je takmičenje Hack-A-Sat uvek bilo simulacija, ali na ovogodišnjem će timovi konačno pokušati da se infiltriraju u pravi satelit Moonlighter. Projekat je razvijen kao deo saradnje između Aerospace Corporationa, Istraživačke laboratorije vazduhoplovnih snaga i Komande svemirskih sistema SAD-a.
 
 
Moonlighter je težak oko pet kilograma i jedini je satelit u svemiru namenjen za hakovanje. On će se koristiti za izvođenje odbrambenih sajber operacija, razvoj sajber taktika, tehnika i procedura, kao i za proveru end-to-end pretnji i prevenciju. Najbolja tri tima će biti novčano nagrađena, a nagrade iznose 50.000, 30.000 i 20.000 dolara.
 
Sajber bezbednost je postala rastuća briga u svemirskim operacijama u proteklim godinama jer raste broj satelita koji pružaju internet usluge ili su povezani s internetom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija