Muzički izdavači tuže Tviter za 250 miliona dolara

Grupa od 17 muzičkih izdavača iz SAD-a tužila je Tviter i traži milionsku odštetu.
Muzički izdavači tuže Tviter za 250 miliona dolara
Foto: Beta/AP
Izdavači tvrde da je Tviter omogućio kršenje autorskih prava u slučaju gotovo 1.700 pesama. Nacionalno udruženje muzičkih izdavača (NMPA) sada traži odštetu veću od 250 miliona dolara. 
U tužbi na sudu u Nešvilu se navodi da Tviter "dozvoljava i podstiče kršenje zakona" zbog profita, kao i da se situacija nije popravila otkako je Ilon Mask kupio platformu.
NMPA predstavlja firme među kojima su "Sony Music Publishing", "BMG Rights Management" i "Universal Music Publishing Group" i tvrdi da Tviter "nastavlja da ubira profit od dostupnosti nelicencirane muzike bez plaćanja neophodnih naknada za licenciranje".
 
Kršenje pravila su "omogućila Tviteru nepravednu prednost" u odnosu na konkurenciju uključujući TikTok, Fejsbuk, Instagram, Jutjub i Snepčat, platforme koje plaćaju za muzičke licence.
 
Predsednik NMPA David Izraelite je rekao da je "Tviter najveća platforma društvenih medija koja u potpunosti odbija da licencira milione pesama".
 
Mask je trenutno najbogatiji čovek sveta, a Tviter je kupio prošle godine za 44 milijarde dolara. Potom je smanjio radnu snagu za 75 odsto, a ti rezovi se odnose i na timove koji prate slučajeve zlostavljanja. Takođe, promenio je način verifikacije naloga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija