Fejsbuk i Instagram uvode blokadu vesti iz kanadskih medija

Fejsbuk i Instagram će blokirati pristup objavama iz kanadskih medija, saopštila je njihova matična kompanija Meta.
Fejsbuk i Instagram uvode blokadu vesti iz kanadskih medija
Foto: Pixabay

Saopštenje stiže kao odgovor na upravo usvojeni zakon koji primorava internet gigante da plaćaju za emitovanje sadržaja iz lokalnih medija.

"Danas potvrđujemo da sadržaj vesti više neće biti dostupan na Fejsbuku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi", navela je kompanija Meta uz napomenu da je "nekoliko puta" upozoravala da će preduzeti tu meru.

Kanadske vlasti su reagovale, navodeći da su njeni zvaničnici razgovarali tokom nedelje sa predstavnicima Fejsbuka i Gugla.
 
Novi zakon, koji je usvojen i tek treba da stupi na snagu, zahteva da digitalni giganti sklope sporazume o fer trgovini sa kanadskim medijima za publikacije koje se dele na njihovim platformama.
 
Kanadski premijer Džastin Trudo kritikovao je Metu u maju jer je nekim Kanađanima već blokirala pristup onlajn informacijama.
 
Trudo je rekao da je kompanija "veoma neodgovorna" jer je odbila da plati medije za njihov rad.
 
Poslednjih meseci, Meta i Gugl su saopštili da testiraju mali deo kanadske populacije, ograničavajući im pristup sajtovima sa vestima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija