VIDEO: SAD-u dobija prvu fabriku za proizvodnju humanoidnih robota

Prva svetska fabrika za proizvodnju humanoidnih robota trebalo bi da bude otvorena ove godine u Sejlemu u Oregonu.
Reč je o kompaniji "Agility Robotics", koja je saopštila da su pripreme za otvaranje proizvodnje jedinice "RoboFab" u punom zamahu. Izgradnja fabrike počela je prošle godine.
"Otvarenje naše fabrike označava ključni trenutak u istoriji robotike, početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota", izjavio je Damijon Šelton, direktor i suosnivač kompanije "Agility Robotics".
Ova fabrika će proizvoditi 10.000 robota godišnje. 
 
Kompanija je 2020. godine predstavila dvonožnog bezglavog robota pod nazivom Digit, kog je sama dizajnirala i proizvela i time napravila značajan korak napred u svetu robotike, posebno kada je reč o robotima koji se kreću pomoću nogu i humanoidnom dizajnu.
 
 
"Digit smo napravili tako da reši probleme današnje radne snage poput povreda, izgaranja, nedostatka radne snage i slično, a sve s krajnjom vizijom omogućavanja ljudima da 'više budu ljudi'. Kada razvijate novu tehnologiju da unapredite društvo, najvažnija prekretnica je mogućnost proizvodnje te tehnologije u razmerima u kojim ona može imati stvaran i širok uticaj", dodao je Šelton.
 
Fabrika ima kapacitet da na godišnjem nivou proizvodi 10.000 naprednih robota Digit. U prvoj godini nakon otvaranja fabrike plan je da proizvede nekoliko stotina robota. Kada bude potpuno operativna, RoboFab fabrika će imati više od 500 radnika.
"Agility Robotics" je nedavno unapredio robota Digit kako bi postao sposobniji i svestraniji. Novost je cilindrična glava s dva animirana LED oka dizajnirana u svrhu izvršavanja logističkih zadataka. Robot je dizajniran za različite primene, distribuciju i industrijsku automatizaciju. Njegov humanoidni izgled i pokreti mu omogućavaju da se adaptira različitim aktivnostima za koje je potrebna pokretljivost i sposobnost manipulacije. Takođe, robot je specijalno dizajniran da bude siguran u okruženjima gde ima ljudi i bez problema može da se kreće među njima dok izvršava različite zadatke.
 
Digit će imati i funkciju u novoj fabrici jer će obavljati zadatke kao što su premeštanje, utovar i istovar. Kupci mogu očekivati prve isporuke 2024. godine, dok je generalna dostupnost na tržištu predviđena za 2025. godinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija