FOTO: Naučnici otvorili kapsulu sa uzorkom opasnog asteroida Benu

Kapsula sa dragocenim uzorcima asteroida Benu sletela je u nedelju na Zemlju, a NASA-ini naučnici su otvorili rezervoar u kome se nalazi materijal i entuzijastično pogledali što se tamo nalazi.
"Naučnici su bili veoma uzbuđeni kada su podigli poklopac. Na njegovoj unutašnjoj strani pronašli su tamni prah i čestice veličine peska", napisalo je na Tviteru NASA odeljenje za istraživanje astromaterijala (ARES).
Ovo je tek početak, jer tim još nije pristupio glavnom uzorku asteroida. Za to će morati da rastavi uređaj za prikupljanje uzorka TAGSAM, što je komplikovan proces koji će neko vreme potrajati.
NASA je sondu Oziris-Reks lansirala prema Benuu u septembru 2016. Bile su potrebne dve godine da letelica stigne do asteroida, a zatim još dve mapiranja površine pre nego što je tim pronašao prikladno mesto za prikupljanje uzorka. Dana 20. oktobra 2020. sonda se spustila do asteroida i uspela da prikupi dragocenu prašinu. Međutim, nije sve prošlo kako su naučnici očekivali.
 
 
Ideja je bila da sonda udari svojim delom u površinu i ispusti nalet gasa azota koji bi podigao šljunak i prašinu. Međutim, prilikom tog procesa usledio je svojevrsni šok. Kada je mehanizam uspostavio kontakt, površina se razdvojila poput tečnosti zbog čega je vazduh napravio krater prečnika osam metara.
 
Materijal je odleteo na sve strane, ali, na svu sreću, i u komoru za prikupljanje uzoraka. 
 
Postavlja se pitanje zašto je uopšte ceo ovaj dugotrajni i složeni projekat toliko važan?
 
Prvi razlog je taj što se Benu nalazi na prvom mestu NASA-inog popisa opasnih asteroida. Ukoliko spoznamo Benuov sastav, možda ćemo dobiti ideju kako ga zaustaviti ako jednom u budućnosti budemo prisiljeni na tako nešto.
Benu je relikt iz vremena formacije Sunčevog sistema pre 4,5 milijardi godina i zapravo se radi o savršeno očuvanoj vremenskoj kapsuli.
 
NASA Benu smatra najopasnijom stenom u Sunčevom sistemu jer za njega postoji najveća verovatnoća da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. Međutim, nema razloga za brigu. Iako Benu predstavlja rizik za našu planetu, verovatnoća udara je vrlo mala, piše Science Alert.
  • stena

    28.09.2023 14:04
    I onda se ispostavilo da uopšte nije stena. nego gomila šljunka koju sopstvena gravitacija jedva održava na gomili i ako bi i došlo do zemljine atmosfere verovatno bi se sve raspalo i samo malo zasvetlelo ako imamo sreće pa doleti na noćnu stranu.
  • Сеновић

    28.09.2023 14:01
    Све је ово у сврху што боље контроле стоке из свемира.
  • Milan Jovanovic

    28.09.2023 08:14
    Nisu gledali
    "Dokaz života", hoće sve da nas skembaju vanzemaljci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija