Davno izgubljeni jezik otkriven na prostoru drevnih ruševina u Turskoj

U arheološkom nalazištu u severnom delu Turske koje je nekada bilo prestonica Hetitskog carstva otkriven je davno izgubljeni jezik kojim je najverovatnije govorila frakcija unutar carstva.

Davno izgubljeni jezik koji se vekovima nije izgovarao otkriven je na klinastim glinenim pločama u ruševinama na lokalitetu Bogazkoi-Hatuša. Ova lokacija nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 1986. godine zahvaljujući impresivnoj urbanoj arhitekturi i zadivljujućim umetničkim delima koja su stara vekovima, a ipak su ostala sačuvana, prenosi RTS.

Hetiti su bili drevna grupa Indoevropljana koji su migrirali u Anadoliju, poluostrvo moderne Turske, gde su stvorili jednu od najmoćnijih imperija na tom području kasnog bronzanog doba (1650. do 1200. pre nove ere).

Bili su poznati po svojim veštinama ratovanja, po vođenju evidencije, dokumentovanju svojih bitaka i zakonima ispisanim na glinenim pločama. U periodu od 1980. godine, pa do danas, arheolozi su otkrili skoro 30.000 glinenih ploča sa klinastim pismom na ovom lokalitetu.
 
Većina tekstova na pločicama je napisana na hetitskom jeziku, ali nedavna istraživanja su otkrila da su neke od ploča napisane na ranije nepoznatom jeziku.
 
Pošto je ovo novootkriven jezik, istraživači tek treba da dešifruju šta većina zapisa znači. Međutim, čini se da su drevnim jezikom najverovatnije govorili ljudi iz Kalašme. Karakteristike jezika takođe imaju sličnosti sa luvijskim, dobro poznatim jezikom koji se koristio u Hetitskom carstvu.
 
Arheolozi smatraju da se na pločicama nalaze opisi drevnih rituala koji su se sprovodili u Kalašmi.
 
"Hetiti su bili zainteresovani za rituale na stranim jezicima", rekao je profesor Danijel Švemer, stručnjak za drevni Bliski istok sa Univerziteta Džulijus-Makimilian u Vurzburgu.
 
Iako je jezik neobičan, on je jasno povezan sa indoevropskim jezicima, porodicom jezika koja se i danas govori u velikoj većini Evrope, kao i na Iranskoj visoravni i severnom indijskom potkontinentu.
Obuhvatajući ogroman geografski niz, ova porodica jezika uključuje sve od hindskog i persijskog do ruskog i engleskog. 
 
U stvari, jedan od jedinih preživelih jezika u Evropi koji ne potiče iz indoevropske porodice je baskijski, izuzetan jezik koji se govori samo u Baskiji, maloj autonomnoj oblasti na zapadnom obodu planina Pirineja između granica Francuska i Španija.
  • Salamander

    01.10.2023 17:27
    Vinčansko pismo
    15000 godina staro, preteča je i ćirilice:
    https://www.slideshare.net/MECAYU/radivoje-peivinanskopismo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija