Google špijunirao ljude i u inkognito režimu - sada mora da plati kaznu

Google je prihvatio nagodbu po tužbi kojom je traženo da plati pet milijardi dolara zbog toga što je tajno špijunirao ljude koji su koristili "inkognito" režim u Chrome-u i drugim pretraživačima.
Google špijunirao ljude i u inkognito režimu - sada mora da plati kaznu
Foto: Pixabay
U grupnoj tužbi, podnetoj 2020. godine, navodi se da je Google obmanuo korisnike da veruju da neće pratiti njihove internet aktivnosti sve dok koriste režim anonimnosti, ali se ispostavilo da su reklamne tehnologije i druge tehnike nastavile da katalogizuju detalje poseta i aktivnosti korisnika, uprkos tome što su koristili navodno "privatno" pregledanje, prenosi Asošijeted pres.
Tužioci su, takođe, naveli da su te aktivnosti Google-u obezbedile "količinu informacija koju je nemoguće izbrojati" o korisnicima koji su bili uvereni da su preduzeli sve korake da zaštite svoju privatnost.
Nagodbu, čiji detalji nisu saopšteni, mora da odobri federalni sudija. Poznato je da su tužioci tražili odštetu od pet milijardi dolara, a njihovi advokati su rekli da očekuju da će sporazum o poravnanju sudu biti predstavljen do 24. februara.
 
Google nije odgovorio na zahtev agencije za komentar o nagodbi. 
  • Joca

    31.12.2023 10:55
    Chrome / Google koriste samo oni kojima pojam interneta počinje i završava se društvenim mrežama. :'D
    PS: Incognito režim samo ne upisuje istoriju u browser, ali ista je i dalje vidljiva trećim licima (provajderu, visokotehnološkim službama i slično).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija