Naredno totalno pomračenje trajaće duže i Sunce će biti aktivnije

Naredno totalno pomračenje Sunca, koje će biti vidljivo u Severnoj Americi, dogodiće se 8. aprila i očekuje se da će trajati duže od prethodnog, kao i da će tada biti pojačane aktivnosti zvezde.
Naredno totalno pomračenje trajaće duže i Sunce će biti aktivnije
Foto: Pixabay
Totalno pomračenje tokom kog će Mesec u potpunosti zakloniti Sunčev disk, trajaće gotovo četiri i po minuta, što je duplo duže od prethodnog takvog događaja 2017. godine, piše Science news.
U aprilu će Sunce biti blizu solarnog maksimuma, što je vrhunac njegovog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti.
Kao rezultat toga, svetle struje plazme nalik na latice protezaće se od spoljašnje atmosfere Sunca.
 
Povećanje solarne aktivnosti takođe povećava šanse za izbacivanje koronalne mase, velikog oblaka vrućeg gasa zarobljenog u petlji magnetnog polja koje se odbacuje sa površine Sunca.
 
Kako se navodi, naučnici će prilikom pomračenja koristiti instrumente pri posmatranju u pokušaju da bolje razumeju kako Sunce generiše jonosferu i kako sloj plazme utiče na prenos sa satelita i radija.
 
Duže vreme za posmatranje pomračenja i aktivnije Sunce učiniće događaj zanimljivijim za posmatrače, koji će bez opreme moći da vide izbacivanje koronalne mase, ako do njega dođe.
  • Jogi Letač

    07.01.2024 10:29
    Treba javiti amerikancima, da se obavezno sakriju u podrum ili bar da dobro navuku roletne dok je pomračenje da ih pomračeno sunce ne "ozrači". Malo im treba preneti naša iskustva iz 1999.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija