Ruski hakeri izveli sajber napad na britanske bolnice: Traže 40 miliona funti

Ruski hakeri koji su napali bolnice britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) početkom juna tražili su 40 miliona funti za podatke koje su blokirali.
Ruski hakeri izveli sajber napad na britanske bolnice: Traže 40 miliona funti
Foto: Pixabay
Grupa, pod nazivom Kilin, preuzela je odgovornost za sajber napad na kompjuterske sisteme koje održava kompanija Sinovis, pružajući usluge bolnicama i ordinacijama opšte prakse u Londonu, preneo je britanski Telegraf.
 
Više od 1.100 operacija odloženo je kao rezultat napada koji je izveden 3. juna, zbog čega se tri velike londonske bolnice muče da obrade analize krvi, urina i tkiva.
Doktor Kris Streder, medicinski direktor NHS u Londonu, rekao je da je došlo do "smanjenja broja procedura koje se odlažu", ali i da je sajber napad imao značajan uticaj na usluge NHS u jugoistočnom delu Londona.
 
"Pacijenti bi trebalo da pristupe uslugama na normalan način pozivanjem 999 u hitnim slučajevima, a da na drugi način koriste NHS 111 preko NHS aplikacije, na mreži ili na telefonu. Takođe bi trebalo da dolaze na preglede osim ako im sa klinike ne kažu drugačije", rekao je on.
Grupa Kilin, za koju se, kako tvrdi britanski list, smatra da ima veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zapretila je da će objaviti podatke ukradene prilikom sajber napada.
 
Kiran Martin, šef nacionalnog centra za sajber bezbednost, izjavio je ranije da izgleda da Kilin stoji iza napada, mada je sajt, na kojoj grupa navodi svoje navodne žrtve, nestao sa interneta u danima nakon hakovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija