Japan lansirao unapređeni satelit za posmatranje Zemlje

Japan je danas uspešno lansirao unapređeni satelit zadužen za posmatranje Zemlje i prikupljanje podataka za reagovanje na katastrofe i pravljenje mapa.
Japan lansirao unapređeni satelit za posmatranje Zemlje
Foto: Beta/AP
To je saopštila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA).
 
U saopštenju se navodi da je raketa H3 poletela iz svemirskog centra Tanegašima na jugozapadu Japana i uspešno izbacila u orbitu napredni satelit za posmatranje kopna (ALOS-4), koji je sposoban da nadgleda vojne aktivnosti, poput lansiranja projektila, sa infracrvenim senzorom koji je razvilo Ministarstvo odbrane.
Novi unapređeni ALOS-4 je naslednik sadašnjeg koji je u upotrebi - ALOS-2 i može da posmatra mnogo šire područje. 
 
Prvi podaci pokazuju da raketa leti kako je planirano, a očekuje se da će JAKSA saopštiti više detalja na konferenciji za novinare kasnije danas. 
Lansiranje je prvobitno bilo planirano za nedelju, ali je odloženo zbog lošeg vremena.
 
JAKSA i njen glavni izvođač Micubiši hevi industris (MHI) razvijaju sistem za lansiranje H3 kao naslednika rakete H-2A, koja bi trebalo da se povuče iz upotrebe nakon još dva leta. MHI će na kraju preuzeti proizvodnju i lansiranje H3 od JAKSA i nada se da će ga učiniti komercijalno održivim smanjenjem troškova lansiranja na oko polovinu od onoga koliko trenutno košta H-2A.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija