Dolazak Maskovog Starlinka u Srbiju najavljen za ovu godinu, ali Ratel još nije dao zeleno svetlo

Najavljeno je da će SpaceX-ova satelitska usluga Starlink u Srbiju doći ove godine, nakon što je postala dostupna na 100 svetskih tržišta.
Dolazak Maskovog Starlinka u Srbiju najavljen za ovu godinu, ali Ratel još nije dao zeleno svetlo
Foto: Pixabay
Međutim, ni tri godine nakon podnošenja zahteva Ratel nije dao zeleno svetlo američkoj kompaniji. 
 
Iz Ratela za Euronews Srbija kažu da Starlink nije dobio dozvolu zbog nepotpune dokumentacije.
 
"Imajući u vidu da neophodna dokumentacija još nije kompletirana od strane podnosioca zahteva za upis u evidenciju operatora, nisu ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za otpočinjanje pružanja navedenih usluga", navedeno je u saopštenju Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.  
Starlink sateliti su postavljeni u niskoj orbiti Zemlje i omogućavaju brzi internet čak i u područjima koja su slabo pokrivena poput ruralnih i zabačenih sredina. 
 
Ostale prednosti koje Starlink pruža deo su šireg spektra, navodi IT stručnjak Radomir Lale Marković.
 
"Definitivno će se obezbediti bolja povezanost za škole, zdravstvene ustanove i druge neke ključne institucije koje se nalaze u ovim udaljenim područjima. Ono što može da bude korisno za građane je i povećana konkurencija među internet provajderima, jer to može da dovede do boljih usluga, a i do nižih cena za krajnje korisnike", objašnjava Marković.
Zvanični cenovnik za Srbiju nije objavljen, ali oni koji žele mogu da se prijave za uslugu uz depozit od devet dolara.
 
"Potom se plaća jednokratna naknada za opremu, troškovi za antenu i ruter i to je oko 499 dolara i onda kreće mesečna pretplata koja iznosi oko 99 dolara. Ovo, naravno, treba uzeti sa rezervom jer ovo su internacionalne cene, dok, prema mom mišljenju, svaka država određuje kako će to biti primenjeno na njenoj teritoriji", ukazuje Marković.
 
Uprkos benefitima za buduće digitalne generacije, kvalitet Starlinkovog signala i dometa lako može biti narušen, jer zbog ekstremnih uslova i neprilika koje su sve češće, pitanje je kakve posledice će ostaviti na nove igrače u nebeskom sazvežđu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Troje astronauta se danas vraća na Zemlju

Ruska svemirska kapsula krenula je danas sa Međunarodne svemirske stanice sa tri astronauta, od kojih su dvojica završila rekordno dug boravak u orbitalnoj laboratoriji.