Otkriće naučnika: Planeta na kojoj vodoravno padaju kiše otopljenog stakla smrdi na trula jaja

Planeta HD 189733b, otkrivena 2005. godine, već je bila poznata kao poprilično ekstremno mesto - gasoviti džin, nešto veći od Jupitera s kišama od otopljenog stakla koje zbog vetrova lete vodoravno.
Otkriće naučnika: Planeta na kojoj vodoravno padaju kiše otopljenog stakla smrdi na trula jaja
Foto: pixabay
Kako to nadmašiti? Dodajte vodonik-sulfid, hemijsko jedinjenje zaslužno za smrad trulih jaja.
 
Naučnici su rekli da novi podaci svemirskog teleskopa "Džejms Veb" pružaju potpuniju sliku planete HD 189733b, koja već spada među najistraživanije planete izvan Sunčevog sistema.
Vodonik-sulfid je u tragovima otkriven u njenoj atmosferi, što dosad nije zabeleženo ni na jednoj planeti izvan Sunčevog sistema.
"Da, smrad svakako doprinosi njenom već zloglasnom ugledu. To nije planeta koju mi ljudi želimo da posetimo, već vredna meta za produbljivanje našeg razumevanja planetarne nauke", rekao je astrofizičar Guangvei Fu sa Univerziteta "Džon Hopkins" u Baltimoru, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu "Nature".
 
Reč je o vrsti nazvanoj "vrući Jupiter", a pripadaju joj gasoviti džinovi slični najvećoj planeti našeg Sunčevog sistema koje su znatno toplije zbog svoje blizine matičnim zvezdama. Ova planeta je 170 puta bliža svojoj matičnoj zvezdi nego što je Jupiter Suncu.
 
Temperatura na strani planete okrenutoj prema zvezdi iznosi oko 930 stepeni Celzijusa.
 
"Poprilično su retke. Nalaze se u nešto manje od jednog solarnog sistema na 100 njih", rekao je Fu o "vrućim Jupiterima".
 
Ova planeta se nalazi 64 svetlosne godine od Zemlje, unutar Mlečnog puta, u sazvežđu Lisica.
 
"Bliska udaljenost je čini svetlom i prikladnom za detaljne studije. Na primer, otkriće vodonik-sulfida koje je ovde zabeleženo bilo bi znatno teže na drugim, udaljenijim planetama", pojasnio je Fu.
 
"Iako ne tražimo život na HD 189733b-u, prevruća je, sastavljena uglavnom od vodonika i helijuma, nije nalik Zemlji i tako dalje, a razumevanje njene atmosfere nam omogućuje da razumemo kako se fizika i hemija ponašaju u različitim okruženjima i počnemo da sastavljamo 'recept' za formiranje planeta", rekao je on.
  • Fuj

    09.07.2024 23:18
    Planeta
    Mućak
  • Izgleda

    09.07.2024 17:22
    da su pre nas vanzemaljci kopali litijum kobalt, nikl, grafit itd. i evo im rezultati zelene tranzicije. ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija