VIDEO: Uspešno lansirana evropska raketa sa satelitima, na kraju leta došlo do problema

Evropska raketa "Ariane 6" započela je svoju prvu svemirsku misiju lansiranjem iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani, nakon nekoliko godina odlaganja.
VIDEO: Uspešno lansirana evropska raketa sa satelitima, na kraju leta došlo do problema
Foto: Beta/AP
Osoblje centra aplauzom je pozdravilo trenutak kada se raketa vredna četiri milijarde evra vinula u nebo, preneo je BBC.
 
Nakon što je raketa bez problema dostigla željenu visinu i rasporedila jedan broj malih satelita, na njenom gornjem delu došlo je, međutim, do anomalija na samom kraju leta.
Kompjuteri su doneli odluku da prevremeno isključe jedinicu za pomoćno napajanje koje drži pod pritiskom propulzioni sistem. Zbog toga gornji deo rakete nije mogao da dobije pogon koji bi je izbacio izvan orbite i pripremio finalni zadatak misije, a to je lansiranje dve kapsule za povratak. Kontrolori leta nisu mogli da poprave situaciju, ali je Arijanin let ipak proglašen uspešnim.
 
"Laknulo nam je, vrlo smo uzbuđeni", izjavio je generalni direktor Evropske svemirske agencije Džozef Ašbaher.
On je dodao da je ovo istorijski momenat i da se lansiranje ovakve rakete događa jednom u 20 ili možda 30 godina.
 
Uspešno lansiranje "Ariane 6" nakon četiri godine odlaganja omogućiće Evropi da pošalje svoje satelite u svemir bez plaćanja kompanijama kao što je SpaceX biznismena Ilona Maska.
 
  • Aleks

    11.07.2024 10:18
    Derusifikacija Moskve
    A odakle će da lansiraju kad se desi "defrancuzikacija" Gvajane ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija