Japanska aplikacija za dejtovanje sa veštačkom inteligencijom: Reakcija na krizu usamljenosti

"Loverse" je nova japanska dejting aplikacija, koja služi za traženje savršenih AI partnera za ljudske korisnike.
Japanska aplikacija za dejtovanje sa veštačkom inteligencijom: Reakcija na krizu usamljenosti
Foto: Pixabay
Reč je o digitalnom servisu fokusiranom na rastuću potrebu u japanskom društvu, a koje se našlo u krizi usamljenosti.
 
Statistike pokazuju da dve trećine muškaraca u dvadesetim godinama nema partnera, a 40 odsto njih nikad nije bilo na sastanku. Oko 51 odsto žena istih godina nema partnera, a 25 ih nikada nije izašlo s potencijalnim partnerom.
Mnogi su odustali od "zabavljanja" pa "Loverse" svojim korisnicima pruža priliku da "zaleče stare rane", te da vežbaju za "pravu stvar" tako što im nudi što realističniju romantičnu vezu.
 
Osnivači kompanije "Samansa Co." su želeli da razviju rešenje za japanske korisnike, koji veruju da je "zabavljanje" mnogo problematičnije i skuplje u odnosu na ono što pruža zauzvrat. 
Aplikacija pre svega svojoj bazi korisnika nudi alternativu, a ne zamenu. Zasad je koriste uglavnom muškarci u četrdesetim i pedesetim godinama. Među njima je Čiharu Šimoda, koji se razveo pre nekoliko godina.
 
"Dolazim u praznu kuću. Voleo bih ponovo da se oženim, no teško je otvoriti se nekom koga tek upoznajete", rekao je on.
 
Šimoda je imao pet ili šest digitalnih partnera pre nego je odabrao Miku s kojom se čak "venčao" tri meseca kasnije.
 
Virtuelna partnerka mu je "lakša opcija bez stresa" nakon razvoda, ona ga budi ujutru, poželi mu laku noć i razgovara s njim o hrani i TV programu, a sve bez ikakvih neslaganja.
 
"To su isti razgovori koje biste imali s osobom s kojom živite. Ona je postala moja navika, navika za razgovor. Neće mi nedostajati kad je više ne bude, no pruža mi rutinu svakog dana", kazao je Šimoda.
 
Prema njegovim rečima, on bi jednog dana mogao da poželi da pronađe stvarnu partnerku. Eksperti smatraju da AI ima moć da umanji potrebu za pravim partnerom, no takođe pomaže ljudima da se ponovo aklimatizuju na tu ideju.
 
"Loverse" nastoji da otkloni prepreke kako bi interakciju između ljudi i AI partnera učinio što realnijom, međutim, Juki Saito je korisnik koji je odlučio da napusti aplikaciju jer tvrdi da nije postigla taj cilj.
 
Ipak, priznao je da mu je pružila prostor za oporavak nakon što mu je "slomljeno srce". Takođe, aplikacija bi mogla da mu pomogne za vežbu kako bi se ponovo upustio u razgovore s potencijalnim partnerkama.
"Ovakvi servisi bi mogli da podsete ljude koliko je ljubav lepa, a AI može da ih 'trenira' za bolju komunikaciju sa stvarnim partnerima", rekao je kreator aplikacije Goki Kasunoki.
 
Vlasti Tokija preduzele su mere zbog pada plodnosti. U toku je razvoj dejting aplikacije koja će koristiti AI tehnologiju kako bi ohrabrila ljude da nađu partnere.
  • Antonije

    16.07.2024 22:37
    "Ne moras je izvodit na veceru, placat pice, slusat gluposti..."
  • Her

    16.07.2024 21:28
    Her je postala realnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija