Meteor usred bela dana prošao iznad Njujorka i Nju Džerzija

Vatrena kugla na nebu izazvala je senzaciju u Njujorku prošavši iznad grada usred bela dana.
Meteor usred bela dana prošao iznad Njujorka i Nju Džerzija
Foto: Pixabay
Reč je o meteoru, objavila je NASA na Fejsbuku, i dodala da je ostavio svetlosni trag koji nastaje kada kamenje iz svemira uđe u Zemljinu atmosferu.
 
Analiza izveštaja svedoka sugeriše da je svetlost postala vidljiva iznad grada u utorak ujutro, a zatim putovala zapadno brzinom od oko 61.000 kilometara na sat prema državi Nju Džerzi.
Fenomen je bio praćen bukom nalik grmljavini i podrhtavanjem sličnom zemljotresu, javili su lokalni mediji pozivajući se na iskaze očevidaca. Međutim, NASA je rekla da je to moglo biti zbog vojnih aktivnosti u tom području.
Meteor postaje vidljiv kada kamena krhotina uleti u Zemljinu atmosferu i tamo izgori zbog trenja s molekulima vazduha. Fragment koji nije potpuno izgoreo i udari u površinu Zemlje naziva se meteorit.
 
 
Komadići stena poput onog koji je uzrokovao traku svetlosti iznad Njujorka imaju prečnik od oko 30 centimetara, objavila je NASA. Takve kosmičke čestice obično potpuno izgore pre nego što padnu na tlo i zato nisu opasne.
  • opazanje

    18.07.2024 15:46
    Ovo sam ja u toku dana video u Kuli, pre jedno 35 god. dok smo bili na terenu i igrali mali fudbal. U stvari svi sa terena su videli, samo je bilo dosta veće, sjajnije i nešto sporije se kretalo nego ovo na snimku i prošlo je iz pravca Ruskog Krstura prema Liparu i Bajši. I čuo se neki slab zvuk kao nešt ččččččččč otprilike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija