NASA objavila: Na površini Saturnovog satelita Titana otkrivena mora tečnog ugljovodonika

Svemirski brod Kasini, koji je od 2004. godine bio u misiji istraživanja Saturna i njegovih satelita, završio je svoju misiju padom na površinu Saturna 2017. godine.
Međutim, deo obimne baze podataka prikupljenih tokom 13 godina istraživanja Saturnovog planetarnog sistema tek sada se analizira.
 
Kasini je prikupio nove podatke o morima tečnog ugljovodonika na površini najvećeg Saturnovog meseca Titana, drugog najvećeg meseca Sunčevog sistema i mesta koje se intenzivno proučava u potrazi za životom van Zemlje, prenosi Rojters.
Titan je obavijen narandžastom maglom i jedino je poznato nebesko telo pored Zemlje koje na površini ima tečna mora iako su to mase sastavljene od azota i organskih jedinjenja metana i etana, komponenti prirodnog gasa.
 
Studija NASA-e obuhvatila je tri mora blizu severnog pola Titana: Kraken Mare, koje je najveće i pokriva područje slično Kaspijskom moru, Ligeia Mare, drugo po veličini, koje je po površini slično Velikom jezeru u Severnoj Americi i Punga Mare, veličine kao Viktorijino jezero u Africi.
Hemijski sastav ovih mora, bogatih metanom, varira u zavisnosti od njihove geografske širine.
 
Studija je takođe dokumentovala obim i širenje talasa na površini mora, što ukazuje na aktivne morske struje, tzv. tidalne struje koje se pojačavaju blizu ušća sporednih tokova nalik ušćima reka u mora.
 
Titan, širok 5.150 kilometara, drugi je po veličini satelit našeg Sunčevog sistema posle Jupiterovog Ganimeda i veći je od planete Merkur.
 
Titan i Zemlja su jedina nebeska tela u Sunčevom sistemu gde tečnost iz oblaka pada na površinu, teče kao reka, uliva se u mora i jezera na površini i isparava nazad u atmosferu gde ponovo započinje hidrološki proces.
  • Sad ste ga

    22.07.2024 10:28
    Ugasili
    Pa ljudi na Titanu neće znati gde pare da potroše kad krene eksploatacija svih tih silnih gasova.
  • Ма, batalite to,..

    22.07.2024 10:07
    Kažite vi nama, ima li litijuma tamo- pa da preusmerimo Rio Tinto tamo i spasimo se bede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija