Merkur bi mogao biti pokriven slojem dijamanata

Prema najnovijim naučnim istraživanjima smatra se da se na maloj planeti Merkur nalazi sloj dijamanata debljine oko 18 kilometara.
Merkur bi mogao biti pokriven slojem dijamanata
Foto: Pixabay
Merkur je dugo zbunjivao naučnike jer ima mnogo kvaliteta koji nisu uobičajeni za druge planete Sunčevog sistema. To uključuje njegovu veoma tamnu površinu, izuzetno gusto jezgro i prerano završenu Merkurovu vulkansku eru.
 
Do ovih saznanja naučnici su došli korišćenjem podataka koje je prikupio svemirski brod Mesindžer agencije NASA, u periodu od 2004. do 2015. godine.
Letelica je lansirana 3. avgusta 2004. godine kako bi proučavala karakteristike Merkura iz njegove orbite. To je bila prva misija proučavanja ove planete najbliže Suncu, posle 30 godina. Letelica je stigla do Merkura 18. marta 2011. godine, a u junu 2013. godine je završila snimanje Merkura. Pala je na površinu 30. aprila 2015. godine.
 
Naučni tim iz Kine i Belgije smatra da su dva procesa mogla da dovedu do stvaranja dijamantske kore na Merkuru.
Prvi je povezan sa kristalizacijom magme i smatra se da je ovaj proces doprineo formiranju tankog dijamantskog sloja na kontaktu jezgro-plašt, istakao je Olivije Namur, vanredni profesor univerziteta i član istraživačkog tima.
 
Kao drugi uzrok nastanka sloja dijamanata naučnici su naveli kristalizaciju metalnog jezgra Merkura. U periodu nastanka naše planete pre oko 4,5 milijardi godina, metalno jezgro je bilo u tečnom stanju, ali se tokom vremena kristalizovalo.
 
Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni 14. juna 2024. godine, objašnjeno je da se pod ekstremnim vrednostima pritisaka ugljenik koji se nalazi u omotaču pretvorio u dijamant. Tako stvoreni dijamant izbio je na vrh jezgra i nastao je sloj između njega i plašta.
 
Kako bi se proverila ova istraživanja stvoreni su pritisci i temperature koji vladaju na Merkuru.
"Dobijeni rezultati bi mogli da ukažu na razlike koje postoje između formiranja Merkura i drugih planeta, uključujući Zemlju i Mars", rekao je Namur.
 
Naučnici su u međuvremenu pretpostavili da ispod površine Zemlje postoje ogromne količine dijamanata. Minerali se nalaze na dubinama od oko 161 kilometar ispod površine planete. To je daljina do koje istraživačke bušilice ne mogu da dopru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija