Meteorit "Ribek", koji je pao u Brandenburgu, smrdi na pokvarena jaja

Međunarodni tim naučnika otkrio je da meteorit koji su nazvali "Ribek" po mestu gde je pronađen u nemačkoj saveznoj državi Brandenburg miriše na pokvarena jaja zbog prisustva vodonik sulfida.
Meteorit "Ribek", koji je pao u Brandenburgu, smrdi na pokvarena jaja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naučnici su naveli da su pronašli 202 fragmenta meteorita ukupne težine 1,8 kilograma.
 
Oni su objasnili da meteorit "Ribek" miriše na pokvarena jaja zbog hemijske reakcije između minerala u meteoritu i vlage stvorene snegom i otapanjem.
U studiji je potvrđeno da "Ribek" pripada izuzetno retkoj klasi meteorita - Aubrita - kojih je samo 12 na svetu.
 
Aubriti su bogati magnezijumom i silicijumom, a "Ribek" u svom sastavu ima izuzetno visok udeo feldspata, minerala koji pripada silikatnoj grupi.
Naučnici pretpostavljaju da je matično telo "Ribeka" staro oko 4,5 milijardi godina i da potiče iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera.
 
Asteroid 2024 BX1 izgoreo je u blizini Berlina u noći 21. januara, a njegovi fragmenti su pali na zemlju kao meteoriti u Brandenburgu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija