Meta koristi podatke građana Srbije i regiona za treniranje veštačke inteligencije - bez upozorenja

Objave, komentari, fotografije, brojni lični podaci koji se javno dele preko Instagrama i drugih aplikacija u vlasništvu kompanije Meta, od kraja juna nisu samo sadržaji koje delimo sa prijateljima.
Meta koristi podatke građana Srbije i regiona za treniranje veštačke inteligencije - bez upozorenja
Foto: Pixabay
Izmenom politike privatnosti Mete mogu postati materijal za treniranje veštačke inteligencije koju razvija ova američka kompanija. Sve je prošlo bez najave i objašnjenja, a milioni korisnika na Zapadnom Balkanu nisu ni obavešteni o novoj Metinoj "Politici privatnosti", koja je objavljena 26. juna.
 
U dokumentu koji je analizirao Radio slobodna Evropa (RSE), kompanija Meta navodi pokretanje nove usluge - a to je mogućnost kreiranja teksta, zvuka, slika i video zapisa putem veštačke inteligencije.
 
Meta prikuplja javno objavljene sadržaje koje korisnici dele kroz platforme kompanije tako da će se nova usluga koju pruža kroz razvoj veštačke inteligencije nadovezati na ovu praksu.
O ovome korisnici Zapadnog Balkana nisu upoznati, dok su državljani Evropske unije prilikom logovanja na platforme dobili upozorenje da se politika menja, pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga veštačke inteligencije.
 
Kada se sve stavi u kontekst sa lokalnim zakonima u regionu, Meta je bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima u Severnoj Makedoniji, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
 
Zakonska rešenja postoje u zemljama Balkana i uglavnom su usklađena sa evropskim kada je u pitanju obrada ličnih podataka, pokazuje analiza RSE. Međutim, institucije nadležne da zaštite podataka o ličnosti u ovim zemljama nemaju mnogo instrumenata da reaguju, kažu njihovi predstavnici za RSE.
Kao jedan od najvećih problema navode da Meta nije ni imenovala predstavnike u zemljama Balkana sa kojim bi institucije sarađivale.
 
Istovremeno, Meta nije odgovorila na pitanja Radija slobodna Evropa o promenama politike privatnosti i efektima koje ima na korisnike iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine.
 
Šta donosi nova politika Mete?
 
Politika privatnosti predstavlja svojevrsni ugovor između korisnika platforme i kompanije koja pruža različite digitalne proizvode i usluge. Koje sve podatke prikuplja i na koji način ih digitalna platforma obrađuje, najvažniji je deo ovog dokumenata. Meta svoju politiku menja upravo u ovim važnim delovima.
 
Razvoj veštačke inteligencije prvi put navodi se kao razlog obrade podataka korisnika Mete, pokazuje analiza Politike privatnosti koja je dostupna javnosti kroz Metinu platformu Facebook.
 
Naime, u delu politike "Kako i zašto procesuiramo vaše podatke" kompanija Meta sa jedne strane navodi niz usluga i proizvoda koje pruža, a sa druge različite vrste podataka korisnika koje prikuplja u te svrhe. Kako se navodi u dokumentu, u pitanju su javno objavljeni sadržaji koje korisnici ostavljaju na platformama kao što su podaci sa profila, ime, korisničko ime, profilna fotografija, potom komentari na društvenim mrežama, ali i video i audio sadržaji koji se javno dele.
 
"Formular je dostupan samo ljudima iz određenih regiona", obaveštenje je koje građani Zapadnog Balkana dobijaju kada pokušaju da "povuku" svoje podatke iz Metinog treninga veštačke inteligencije.
 
 
Meta prikuplja i podatke o sadržaju kojem korisnici pružaju pažnju, tj. prikuplja podatke kako se na različite sadržaje reaguje, koje je vreme korišćenja i učestalost interakcija na pojedinim mrežama koje kontroliše Meta.
 
Spisak se tu ne zaustavlja pa se pominju i "poruke koje šaljete i primate, uključujući njihov sadržaj, u skladu sa važećim zakonima", kao i podatke o uređajima sa kojih se pristupa Facebooku ili Instagramu.
 
Meta poseduje veoma osetljive informacije
 
"Ako pogledamo Metu, ono što je u ovom slučaju posebno je da imaju pristup platformama, kao što su WhatsApp, Instagram i Facebook, koje imaju hiljade miliona, zapravo milijarde korisnika i profila, gde se nalaze osetljive informacije", kaže u razgovoru za RSE advokat Feliks Mikolaš.
 
On dodaje da, za razliku od drugih kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju, postoji mnogo informacija koje Meta može koristiti, a druge platforme ne mogu da prikupljaju sa interneta, i to čini ovaj slučaj problematičnijim nego kada je u pitanju razvoj drugih AI modela.
 
Ipak, on ističe da slučajevi zloupotrebe ličnih podataka kroz AI model još nisu dokumentovani.
 
Komentarišući Politiku privatnosti, Mikolaš ističe da su ključne dve stvari – što kompanija nije tražila pristanak korisnika da njihovi podaci budu korišćeni za treniranje veštačke inteligencije, ali i što model veštačke inteligencije koji razvija nije detaljnije opisan.
 
"Možemo koristiti ove podatke za bilo koju svrhu, ne znamo tačno za šta ćemo ih koristiti, samo ćemo ih generalno koristiti za AI tehnologiju. Dakle, to ne pruža nikakve informacije korisnicima", navodi Mikolaš i dodaje da kompanija mora da bude transparentnija.
 
Zapani Balkan bez opcije za izlaz iz AI treninga
 
Dok su se organizacije i eksperti u EU izborili da se prema građanima Unije Meta ponaša obazrivije, region je ostao u svojevrsnom mraku.
 
RSE nije uspeo da pronađe korisnike Metinih platformi sa Zapadnog Balkana koji su bili obavešteni o promeni politike privatnosti.
 
 
 
Meta nije odgovorila na pitanja RSE o tome na koji način je obavestila korisnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Kosova o novinama u prikupljanju podataka.
Ekspertkinja za digitalna prava i zaštitu ličnih podataka Ana Toskić Cvetinović iz organizacije "Partneri Srbije" navodi da se Zapadni Balkan našao u svojevrsnoj sivoj zoni u ovom slučaju.
 
"Čitav naš region se nalazi u specifičnom položaju, koji jeste u Evropi, deo procesa EU integracija, propisi su nam u velikoj meri usklađeni sa propisima EU, ali mehanizmi koji su nam na raspolaganju nisu dovoljno efikasni kao oni koji postoje u odnosu na građane EU", navodi Toskić.
 
Ona navodi kako je krajem jula organizacija "Partneri Srbije" podnela inicijativu Povereniku za zaštitu ličnih podataka za pokretanje postupka protiv kompanije Meta zbog kršenja zakona u Srbiji. Istu inicijativu najavila je i organizacija SHARE, koja se bavi zaštitom digitalnih prava.
 
Ona dodaje da je kompanija Meta bila u zakonskoj obavezi da građane obavesti o novoj "politici" koja je bila suštinska, a ne tehnička.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa čitajte na OVOM LINKU.
  • Ivana

    05.08.2024 14:22
    @khm i @ jelte
    Bravo za komentare! :)))
  • Slobodan

    05.08.2024 13:54
    @mike
    mike
    05.08.2024 • 09:05
    Puno ce meta AI nauciti u ovom regionu.. o dilovanju droge,spetkarenju i kurvanju.

    Ne uznemiravaj. Dobices tuzbu.
  • Jelte

    05.08.2024 12:43
    .
    Znas da te prate, spijuniraju, zloupotrebljavaju tvoje podatke a ti i dalje koristis to djubre....e to je ljudska glupost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija