Prvi sporazum o sajber kriminalu u UN odobren: Postoji strah od zloupotrebe informacija

Komitet Ujedinjenih nacija za sajber kriminal odobrio je prvi sporazum koji ima za cilj borbu protiv sajber kriminala.
Prvi sporazum o sajber kriminalu u UN odobren: Postoji strah od zloupotrebe informacija
Foto: Pixabay
Sporazum je odobren uprkos upozorenjima grupa za ljudska prava da bi taj sporazum mogao da se upotrebi kao alat za državni nadzor.
 
Ovaj dokument pokrenula je Rusija 2017. godine, a usvojen je u četvrtak nakon tri godine pregovora, prenosi Euraktiv.
Kako se navodi, tekst ima za cilj da unapredi globalne napore u borbi protiv sajber kriminala, posebno u oblastima kao što su slike seksualnog zlostavljanja dece i pranje novca.
 
O sporazumu će se glasati u Generalnoj skupštini UN na jesen i on bi trebalo da stupi na snagu kada ga ratifikuje najmanje 40 država članica UN.
Zamenica direktora organizacije Hjuman rajts voč Debora Braun upozorila je da usvajanje sporazuma u UN dolazi "uprkos oštrim upozorenjima" vodećih stručnjaka za ljudska prava, Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, kao i preko 100 nevladinih organizacija zbog straha od zloupootreba poverljivih informacija.
 
Države bi takođe mogle da traže podatke od provajdera internet usluga.
 
Istovremeno, Iran je pokušao da eliminiše nekoliko odredbi koje štite osnovne slobode pre usvajanja sporazuma, ali su druge države odlučno to odbile.
  • Hamdo Haker

    10.08.2024 04:00
    Podnaslov je kontradiktoran
    Komitet Ujedinjenih nacija za sajber kriminal odobrio je prvi sporazum koji ima za cilj borbu protiv sajber kriminala....Ako su za sajber kriminal zašto bi im bio cilj da su protiv sajber krminala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija