OpenAI upozorio: Korisnici bi mogli da postanu emotivno zavisni od glasa ChatGPT

Kompanija OpenAI brine da bi korisnici mogli da se previše emotivno vežu za njegovog AI asistenta ChatGPT i čak razviju zavisnost od njegovog glasa koji je veoma nalik ljudskom.
OpenAI upozorio: Korisnici bi mogli da postanu emotivno zavisni od glasa ChatGPT
Foto: Beta/AP
Kako se navodi u izveštaju kompanije, korisnici bi mogli da stvore "socijalne odnose sa veštačkom inteligencijom i tako smanje potrebu za odnosima sa drugim ljudima".
 
Firma dodaje da ova situacija može da bude povoljna za ljude koji su usamljeni, ali i da istovremeno utiče na "zdrave ljudske odnose".
Slušanje informacija od AI bota koji zvuči kao čovek bi moglo da navede ljude da previše veruju veštačkoj inteligenciji, a to je opasno pošto i AI ima sklonost ka greškama.
 
Neki ljudi već formiraju ono što opisuju kao romantične veze sa AI četbotovima, što izaziva zabrinutost stručnjaka za odnose, prenosi CNN.
Napredni glasovni režim ChatGPT zvuči neverovatno realistično. Reaguje u realnom vremenu i oponaša ljudske reakcije kao što je smeh, a ume i da proceni emocionalno stanje govornika na osnovu tona njegovog glasa.
 
Mnogi porede novu AI alatku sa digitalnim asistentom iz filma "Ona" (Her) u koji se zaljubljuje glavni junak. Priča nema srećan kraj, pošto na kraju glavni junak ostaje slomljenog srca nakon što sazna da AI asistent ima "veze" i sa stotinama drugih korisnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija