Počinje najveća i najlepša kiša meteora

Bliži se vreme za gledanje onoga što mnogi nazivaju najlepšom kišom meteora u godini. Meteorska kiša Perseidi biće između 11. i 13. avgusta.
Počinje najveća i najlepša kiša meteora
Foto: Pixabay
Perseidi su spektakularni meteorološki fenomen koji se javlja svake godine tokom avgusta. Oni su jedan od najpoznatijih i najbogatijih meteorskih rojeva, a potiču od ostataka kometa Svift-Tatl.
 
Svake godine Zemlja prolazi kroz oblak svemirskih ostataka koje je kometa ostavila za sobom, a sitni komadići prašine i leda ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom i do 60 kilometara u sekundi. Kada uđu u atmosferu, trenje uzrokuje njihovo sagorevanje, što stvara svetle tragove na noćnom nebu koje nazivamo meteorima.
Vrhunac Perseida obično se događa između 11. i 13. avgusta, kada je broj vidljivih meteora najveći, a u idealnim uslovima moguće je videti i do 100 meteora na sat. Ovaj prirodni svetlosni spektakl posebno je atraktivan jer se meteori mogu videti sa svih mesta na Zemlji, ali su najbolje vidljivi u područjima s minimalnim svetlosnim zagađenjem.
Odakle potiče naziv Perseidi?
 
Događaj je dobio ime po sazvežđu Persej jer izgleda da ovi meteori dolaze iz smera na nebu gde se to sazvežđe nalazi. Ali meteori ne dolaze iz tog sazvežđa - te zvezde su udaljene svetlosnim godina dalje, dok su meteori koje vidimo tokom događaja u našem solarnom sistemu.
 
Kiša meteora Perseida obično počinje sredinom jula, ali je tada jedva primetna. Vrhunac se dešava kada Zemlja prođe kroz glavnu gomilu otpada. Ove godine, stručnjaci predviđaju da će to biti 11. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija