VIDEO: Ovaj kamion za smeće prati vozača, testiran je u Japanu

Autonomna tehnologija ima svoje uspone i padove, ali postoje primene u stvarnom svetu gde može olakšati posao radnicima.
Pravi primer je koncept Mitsubishi Fuso eCanter Sensor Collect, električni komunalni kamion visoke tehnologije koji sledi vozača od tačke do tačke za prikupljanje otpada, a njime se može upravljati i daljinski.
 
Koncept je testiran u japanskom gradu Kavasakiju, a Mitsubishi Fuso Truck i Bus Corporation su objavili snimak demonstracionih vožnji iz novembra 2023. godine u saradnji s lokalnim ministarstvom za životnu sredinu. Komunalni kamion se uspešno nosio s različitim scenarijima dok je sledio svog vozača koji je hodao ispred njega.
Mitsubishi Fuso eCanter Sensor Collect je opremljen tehnologijom autonomne vožnje drugog stepena s ADAS-om takođe drugog stepena, što je uobičajeno u većini novih produkcijskih vozila. I dok se možda očekuje viši nivo autonomne vožnje, ovi sistemi su ipak dovoljno dobri za operacije pri maloj brzini, tako da komunalni kamion bez problema sledi unapred određenu rutu prikupljanja otpada.
Kako sve funkcioniše?
 
Kamion je opremljen kamerama i senzorima napred i nazad, što mu služi umesto retrovizora. Kada vozač napusti svoje sedište i počne da hoda, kamion ga označi kao "metu" i polako ga prati. Takođe, zaustavlja se na željenim mestima za prikupljanje otpada ili drugim mestima koje odredi operator. Ovo znatno smanjuje opterećenje na komunalnog radnika, koji ne mora stalno da ulazi i izlazi iz vozila.
 
Tokom daljinskog upravljanja kamere detektuju prepreke i druge učesnike u saobraćaju. Primera radi, kad pešak hoda ispred kamiona u pokretu, sistem će aktivirati kočnice i izbeći kontakt. Ako je drugo vozilo parkirano duž rute kamiona, on će napraviti manevar i zaobići ga, a potom nastaviti da prati svog vozača.
 
Još jedna sjajna karakteristika je sistem za razmenu informacija o otpadu, koji detektuje težinu i zapreminu utovarenog otpada, kao i broj utovarenih komada otpada. Ove informacije se dele onlajn s centralnim objektima i pomažu u unapređenju efikasnosti.
 
Cilj programa Japanskog centra za čišćenje životne sredine (JESC) je da se pronađu načini za smanjenje emisije CO2 tokom prikupljanja otpada, a istovremeno da se poveća efikasnost rada. Prvi koncept je proizveden 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija