Evropska svemirska letelica treba da izvede veoma rizičan manevar od kog zavisi Jupiter misija

Evropska svemirska agencija (ESA) uputiće ove nedelje modul Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) da obavi prolaz pored Zemlje i Meseca i izvrši prvi dvostruki gravitacioni asistencioni manevar u svemiru
Ova delikatna, visokorizična operacija je ključna za uspeh misije ESA da do jula 2031. godine ovu robotizovanu letelicu vrednu 1,6 milijardi evra dovede do cilja, planete Jupiter, prenosi londonski Gardijan.
Na mestu svoje glavne misije robotizovana letelica će započeti istraživanje dva Jupiterova meseca Evrope i Ganimeda u pokušaju da pronađe znake života koji možda postoje u okeanima prekrivenim ledom na tim nebeskim telima.
Međutim, manevrisanje će zahtevati izuzetno preciznu navigaciju i najmanja greška mogla bi da skrene letelicu Juice sa kursa i ugrozi misiju, upozorila je ESA.
 
"To je kao prolazak kroz veoma uski hodnik i to veoma, veoma brzo: pritiskanje akceleratora do maksimuma na milimetarski precizno određenoj trasi", rekao je Injacio Tanko, menadžer operacija Juice.
  • Trt

    13.08.2024 02:00
    I onda je mrmot......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija