SpaceX šalje posadu u istraživanje Zemljinih polova

Kompanija SpaceX je najavila prvu misiju s posadom, koja ima za cilj da istraži dosad neistražene teritorije naše planete, njene polarne regije.
SpaceX šalje posadu u istraživanje Zemljinih polova
Foto: Pixabay
Iako su prošle misije s posadom kružile oko Zemlje na srednjim geografskim širinama, misija Fram2 će napraviti prekretnicu i leteće direktno iznad Severnog i Južnog pola.
 
Posadu će činiti četiri člana, a putovaće svemirskom letelicom Dragon.
"Raketa Falcon 9 će biti lansirana u okviru šeste komercijalne astronautske misije letelice Dragon. Fram2 će postati prva misija ljudskog svemirskog leta s ciljem istraživanja Zemlje iz polarne orbite i obaviće prvi let iznad polarnih područja naše planete", saopštio je SpaceX.
 
Nazivom Fram2 se odaje počast norveškom brodu koji je ispisao istoriju dolaskom do Arktika i Antarktika između 1893. i 1912. godine. Prva posada će krenuti u svoju misiju ove godine, a smestiće se u SpaceX Crew Dragon letelicu postavljenu na raketu Falcon 9. Lansiranje će biti obavljeno is Svemirskog centra Kenedi na Floridi.
Misija će trajati tri do pet dana, a astronauti će koristiti providnu kupolu letelice Dragon kako bi posmatrali polarne regije s visine od 425 do 450 kilometara.
 
Posadu misije Fram2 čine Chun Wang, Jannicke Mikkelsen, Eric Philips i Rabea Rogge. Komandant misije će biti Wang, biznismen s Malte koji se bavi bitkoinom, a za sve članove posade će ovo biti prvo putovanje u svemir.
 
Dosad nijedan čovek nije posmatrao Zemlju iz polarne orbite, koja se nalazi direktno iznad Severnog i Južnog pola. Za razliku od svemirskih letelica s ljudskom posadom, sateliti dizajnirani za špijunažu, praćenje vremena i komercijalno fotografisanje preferiraju ove orbite jer im omogućavaju globalnu pokrivenost.
 
Tokom misije će posada napraviti fotografije polarne svetlosti, a ovo je prilika i da se obave važna istraživanja ljudskog tela u svemiru, uključujući prvi rendgenski snimak čoveka u orbiti. Ova saznanja će biti ključna za buduće dugotrajne svemirske misije. Takođe, misija će se fokusirati na razumevanje implikacija svemirskih letova na ponašanje.
SpaceX planira da lansira i misiju Polaris Dawn, koja je planirana za 26. avgust. U ovoj misiji je cilj obaviti prvu komercijalnu svemirsku šetnju na visini od oko 700 kilometara. Polaris Program finansira milijarder Džared Ajzakmen, koji je ujedno i komandant. Polaris Program je serija od tri privatne svemirske misije, a Polaris Dawn je prva od njih.
 
SpaceX je ranije lansirao pet privatnih misija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija