Svemirska kapsula Boinga vratila se na Zemlju bez astronauta

Prva Boingova misija s astronautima završena je sletanjem na Zemlju kapsule čiji uređaji imaju kvarove, te se vratila prazna, a dva probna pilota su još u svemiru.
Svemirska kapsula Boinga vratila se na Zemlju bez astronauta
Foto: Beta (Aubrey Gemignani/NASA/AP)
Oni će biti tamo do sledeće godine jer je NASA procenila da je njihov povratak istom kapsulom previše rizičan.
 
Šest sati od odlaska s Međunarodne svemirske stanice, Starlajner je padobranom sleteo u raketni poligon Vajt Sends u Novom Meksiku, spuštajući se autopilotom u pustinju.
Bio je to kraj drame koja je počela junskim lansiranjem Boingovog dugo odlaganog debija letenja u svemir s posadom, ali sve je brzo eskaliralo u dugotrajnu misiju pogođenu kvarovima potisnika i curenjem helijuma.
 
Mesecima je povratak veterana vazduhoplovstva Buča Vilmora i Sanija Vilijams bio pod znakom pitanja jer su se inženjeri borili da shvate probleme kapsule i probaju da ih reše.
Boing je insistirao nakon opsežnog testiranja da je Starliner bezbedan da vrati astronaute kući, ali NASA se nije složila i umesto toga se odlučila za povratni let s kompanijom SpejsIks.
 
Astrunauti će se vratiti u februaru, više od osam meseci pošto su krenuli na ono što je trebalo da bude probno putovanje u svemir od svega nekoliko dana.
 
Vilmor i Vilijams trebalo je da slete Starlajnerom nazad na Zemlju sredinom juna, nedelju dana od njegovog lansiranja.
 
Ali njihova vožnja do svemirske stanice bila je poremećena kaskadom problema sa potisnikom i gubitkom helijuma, a te je NASA odlučila da je bolje da ostanu gde su.
 
"Bilo je nekih prepreka tokom ponovnog ulaska, uključujući više problema sa potisnikom, ali Starlajner je sleteo odlično", rekao je menadžer programa NASA-ine komercijalne ekipe Stiv Stič.
 
"Mada je povratak kapsule bio dobar, mislim da smo doneli ispravnu odluku da nećemo pustiti Buča i Sani na let", rekao je Stič na konferenciji za novinare.
 
Boing nije učestvovao na brifingu u Hjustonu povodom povratke kapsule.
 
Dvojica najviših zvaničnika te kompanije su rekla zaposlenima da podržavaju odluku koju je donela NASA.
 
"Iako ovo možda nije bilo onako kako smo prvobitno zamislili završetak probnog leta, podržavamo odluku koju je donela NASA za Starlajner i ponosni smo na to kako su se naš tim i svemirska letelica ponašali", napisali su rukovodioci.
 
Pošto su se spejs-šatlovi povučeni iz upotrebe pre više od decenije, NASA je angažovala Boing i SpejsIks za letove u svemir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija