Samo Srbija, BiH i Crna Gora "tamne" na mapi: Stiže li nam Maskov Starlink?

Da smo sa nagađanja prešli na malo više informacija o Starlinku u našoj državi, pokazuju i nedavni bilbordi sa znakom, tačnije logom X koji su se pojavili u Srbiji, a koji jasno aludiraju na Starlink.
Samo Srbija, BiH i Crna Gora "tamne" na mapi: Stiže li nam Maskov Starlink?
Foto: Screenshot (Youtube/Branch Education)
Još jedna od validnih informacija o potencijalnom dolasku Starlink interneta u Srbiju ove godine jeste zvanična potvrda na sajtu same kompanije, tačnije na mapi dostupnosti.
 
Na karti Evrope Starlinka samo su Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora obeležene tamnijom bojom, što jasno aludira na to da je dostupnost pomenutog interneta za sada nejasna.
 
Međutim, stvari se menjaju ako kursor miša prinesemo određenoj državi, a u ovom slučaju Srbija i Crna Gora bi trebalo da dobiju mogućnost korišćenja Starlinka već u toku ove godine, piše eKapija.
Starlink predstavlja brzi satelitski internet čiji se signal na zemlju šalje uz pomoć satelita koji su formirani nalik sazvežđu i nalaze se niže od standardnih satelita.
 
 
Pre svega, omogućavaju brz prenos podataka u ruralnim sredinama gde fizička internet infrastruktura nije mogla da bude instalirana ili zapravo nema naselja i mogućnosti za to.
Kako bi se Starlink koristio, potrebno je imati određenu opremu koju sama kompanija isporučuje svojim korisnicima širom sveta, a sastoji se od antene i rutera, koji imaju svoju jednokratnu cenu.
 
Nakon toga, naplaćuje se korišćenje satelitskog interneta. Za Srbiju bi očekivana cena mogla da bude oko 50 evra, ali to zavisi od više faktora. Potrebno je preuzeti i aplikaciju Starlinka.
  • Voldi

    11.09.2024 11:45
    Šteta što je poprilično skup za naš džep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija