Meta kažnjena s 91 milion evra jer je čuvala šifre u formi običnog teksta

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je kompaniju Meta s 91 milion evra nakon okončanja istrage o kršenju sigurnosti iz 2019. godine.
Meta kažnjena s 91 milion evra jer je čuvala šifre u formi običnog teksta
Foto: Pixabay
Meta je kažnjena jer je greškom čuvala korisničke šifre u formi običnog teksta. Prvobitne informacije iz kompanije su govorile da su u januaru prošle godine otkrivene neke šifre korisnika sačuvane na serveru u formi običnog teksta, međutim, mesec kasnije je potvrđeno da se radi o milionima šifri profila na Instagramu, koje su uskladištene u lako čitljivom formatu.
 
Iako iz Mete nisu saopštili tačan broj "pogođenih" profila, jedan od zaposlenih je otkrio da je reč o gotovo 600 miliona šifri. Neke od njih su bile sačuvane u lako čitljivom formatu na serverima kompanije još od 2012. godine. Takođe, bili su dostupni za više od 20.000 uposlenih Facebooka, no DPC je pojasnio da šifre nisu bile dostupne spoljašnjim stranama.
DPC je ustanovio da je Meta prekršila nekoliko pravila i da ovo telo nije obavestila o kršenju pravila ličnih podataka u vezi s skladištenjem korisničkih šifri u formi običnog teksta. Kazna je izrečena jer Meta nije koristila adekvatne tehničke mere da osigura korisničke šifre od neovlašćene obrade.
"Jasno je da se korisničke šifre ne smeju čuvati u formi običnog teksta zbog rizika od zloupotrebe od osoba koje im imaju pristup. Mora se imati na umu da su šifre u ovom slučaju posebno osetljive i da mogu omogućiti pristup korisničkim profilima na društvenoj mreži", rekao je zamenik komesara DPC-a Grejem Dojl. 
 
Takođe, DPC je izrekao Meti i opomenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Troje astronauta se danas vraća na Zemlju

Ruska svemirska kapsula krenula je danas sa Međunarodne svemirske stanice sa tri astronauta, od kojih su dvojica završila rekordno dug boravak u orbitalnoj laboratoriji.

Leteći taksiji u Dubaiju početkom 2026. godine

Leteći taksiji u Dubaiju počeće da saobraćaju do prvog kvartala 2026. godine, rekao je za RIA Novosti Kaled Al Avadi, direktor odeljenja za tehnologiju saobraćaja u Upravi za transport Dubaija.