Veštačka inteligencija bez greške rešava Google test za razlikovanje čoveka od robota

Istraživači Švajcarskog federalnog tehnološkog instituta (ETH) iz Ciriha su uz pomoć veštačke inteligencije bez greške rešili Google test reCAPTCHAv2.
Veštačka inteligencija bez greške rešava Google test za razlikovanje čoveka od robota
Foto: Youtube (Screenshot/Techquickie)
Taj test se koristi na veb stranicama da bi se procenilo da li je korisnik čovek ili robot. 
 
U naučnom radu se konstatuje da veštačka inteligencija sada može da reši 100 odsto takvih testova, dok je ranije stopa uspešnosti iznosila između 68 i 71 odsto.
Korisnici interneta već dobro poznaju takozvane captcha testove u kojima kompjuter traži od njih da označe kvadrate na kojima su određeni objekti kao što su semafori, automobili i bicikli, kao i da unesu nekoliko slova koja su prikazana na iskrivljenoj slici.
 
Naučnici su takođe zaključili da se test reCAPTCHAv2 u velikoj meri oslanja na podatke kolačića (cookies) i istoriju pretraživanja kada procenjuje da li je korisnik čovek ili ne.
"Naši zaključci predstavlju ključan momenat u tekućem dijalogu između mogućnosti veštačke ineteligencije i digitalne bezbednosti", navodi se u ovom radu.
 
Istraživači naglašavaju da captcha tehnologije moraju da se aktivno razvijaju da bi bile korak ispred rastućih mogućnosti AI.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Troje astronauta se danas vraća na Zemlju

Ruska svemirska kapsula krenula je danas sa Međunarodne svemirske stanice sa tri astronauta, od kojih su dvojica završila rekordno dug boravak u orbitalnoj laboratoriji.

Leteći taksiji u Dubaiju početkom 2026. godine

Leteći taksiji u Dubaiju počeće da saobraćaju do prvog kvartala 2026. godine, rekao je za RIA Novosti Kaled Al Avadi, direktor odeljenja za tehnologiju saobraćaja u Upravi za transport Dubaija.