Nebeski spektakli do kraja oktobra: Supermesec i vrhunac meteorske kiše Orionida

Već u četvrtak, 17. oktobar stiže Supermesec a ovaj fenomen poznat je kao "Lovački Supermesec", jer ukazuje na početak lovačke sezone i pripreme za zimu.
Nebeski spektakli do kraja oktobra: Supermesec i vrhunac meteorske kiše Orionida
Foto: Pixabay
Ove godine je platno noćnog neba zaista imalo mnogo "projekcija". Od polarne svetlosti koja se u više navrata videla čak i kod nas, do komete C/2023 A3 koju su oni najsrećniji mogli da uoče 13. oktobra.
 
Zaista je iza nas godina u kojoj je vredelo pogled upreti ka gore, piše Euronews Srbija.
 
Oktobar je odličan mesec i za posmatranje Saturna, a ovaj gigant pojavio se blizu Meseca u ponedeljak, 14. oktobra i ostao je vidljiv tokom većeg dela rane noći, počevši od zalaska sunca. 
Oni koji su posmatrali ovaj neobičan fenomen sigurno su pažnju usmerili na "sastanak na pola neba" iznad horizonta jugoistok-istok. Mesec je putovao iznad Saturna u ranim jutarnjim satima pre nego što su obojica otišla u zalazak nekoliko sati pre zore.
 
Svi koji su propustili dosadašnje spektakle, ne treba da tuguju jer u narednom periodu svemir donosi još nekoliko zanimljivosti.
 
Već u četvrtak, 17. oktobra stiže Supermesec.
 
Ovaj fenomen poznatiji je kao "Lovački super Mesec", jer ukazuje na početak lovačke sezone i pripreme za zimu.
 
Iako Zemljin satelit dostiže vrhunac osvetljenja 17. oktobra, NASA kaže da posmatrači neba mogu da uživaju u punom i većem čudu od utorka, 15. oktobra uveče, do jutra u petak, 18. oktobra. 
 
Naravno najlepši prizor biće u ranim večernjim satima kada je Mesec još blizu horizonta i vidimo ga u najvećem sjaju.
Pik meteorske kiše Orionida 21. ili 22. oktobra
 
Orionidi, kiša meteora uzrokovana česticama sa dobro poznate Halejeve komete, vrhunac će dostići od 20. do 21. oktobra. 
 
Ova kiša meteora zapravo traje od 22. septembra, sve do 22. novembra. Nažalost, u vreme kada bi trebalo da padne 10 do 20 meteora na sat, sjaj opadajućeg Meseca će i dalje biti jak. 
 
Ipak, ako se nađete na nekom mestu gde nema mnogo zagađenosti svetla, vredi baciti pogled ka sazvežđu Orion.
"Drugi mesec Zemlje"
 
Krajem septembra, astronomi su objavili da je u Zemljinu gravitacionu silu ušao asteroid iz asteroidnog pojasa Arjuna, iz našeg Sunčevog sistema.
 
Za razliku od našeg velikog i vidljivog Meseca, mali asteroid je širok samo 11 metara. To znači da je premali za amaterske teleskope i dvoglede i moguće ga je videti samo iz opservatorije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija