Treći ovogodišnji supermesec sutra dostiže punu lunarnu fazu, pojaviće se sa kometom

Oktobarski supermesec je najbliži Zemlji ove godine i sutra će dostići punu lunarnu fazu.
Treći ovogodišnji supermesec sutra dostiže punu lunarnu fazu, pojaviće se sa kometom
Foto: Pixabay
Pojaviće se u paru sa kometom, pružajući retku priliku svima onima koji vole da posmatraju zvezde i svemir, saopšteno je iz NASA-e.
 
Treći od četiri supermeseca ove godine večeras će biti udaljen od Zemlje 357.364 kilometra, što će ga učiniti još većim i svetlijim nego u avgustu i septembru, a kako najavljuju naučnici - punu lunarnu fazu dostići će sutra, prenosi AP.
U relativnoj blizini Zemlje nalazi se i kometa Cučinšan-Atlas, koja je otkrivena prošle godine, a sada će biti vidljiva na severnoj hemisferi nakon što je oduševila posmatrače na južnoj hemisferi Zemlje.
"Svetlost supermeseca će ometati vidljivost dela repa komete, ali će prizor ipak biti vredan posmatranja nakon zalaska sunca. Ipak, većina astronoma mrzi pun mesec jer njegova jaka svetlost otežava posmatranje drugih kosmičkih objekata", rekao je Bil Kuk iz NASA-e.
 
Četvrti i poslednji supermesec ove godine će se pojaviti 15. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija