Naučnici: U ledu na Marsu mogli bi postojati oblici života

Najnovija studija pokazala je da bi u naslagama leda na površini Marsa mogli postojati mikrobijalni oblici života.
Naučnici: U ledu na Marsu mogli bi postojati oblici života
Foto: Pixabay
Naslage leda štitile bi ove oblike života od ultraljubičastog zračenja Sunca zbog kog je gotovo nemoguć život na površini te planete, prenosi britanski list Independent.
 
Takvi oblici života morali bi da budu dovoljno duboko u ledu da ih to štiti od zračenja, ali i dovoljno plitko da mogu da prime vidljivu svetlost od fotosinteze, ukazali su naučnici. 
Oni su u okviru studije napravili model koji bi im pokazao da li takva tačka postoji s obzirom na prašinu i vrstu leda koja postoji na Marsu.
U zavisnosti od procenta prašine koju led sadrži, zona u kojoj bi mogao da opstane život pružala bi se od pet do 38 centimetara dubine, a ako bi led bio čistiji mogla bi da bude na potezu od 2,15 do 3,10 metara dubine.
 
Naučnici su ukazali da nova studija ne sugeriše da takvi oblici života zaista postoje u ledenim regionima, ali da bi ih tu najpre trebalo tražiti. 

Teme

Mars

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

ChatGPT dobio aplikaciju za Windows

Kompanija OpenAI trenutno testira aplikaciju za ChatGPT namenjenu operativnom sistemu Windows, ali zasad je dostupna samo korisnicima koji plaćaju ovu uslugu.