Evropska svemirska agencija pregovara s Maskom o uklanjanju smeća u svemiru

Evropska svemirska agencija (ESA) pregovara s kompanijom "SpaceX" Ilona Maska o mogućnosti da se ona priključi međunarodnoj povelji osmišljenoj da se smanji sve veći roj otpada u svemiru.
Evropska svemirska agencija pregovara s Maskom o uklanjanju smeća u svemiru
Foto: Pixabay
To je rekao generalni direktor Evropske svemirske agencije Jozef Ašbaher.
 
ESA, u koju su učlanjene 22 zemlje, na čelu je jednog od nekoliko projekata pokušaja smanjenja mase svemirskog smeća iz prošlih misija, koje kruži oko planete i predstavlja rizik za aktivne satelite, preneo je Rojters.
Ašbaher je rekao da se 110 zemalja ili entiteta pridružilo povelji Evropske svemirske agencije pod nazivom "Zero Debris", koja ima za cilj da zaustavi stvaranje novog orbitalnog smeća do 2030. godine.
 
Direktor ESA-e je naglasio da se SpaceX, čiji sateliti sada čine oko dve trećine svemirskih letelica aktivnih u niskoj orbiti Zemlje, još nije prijavio, ali i da su razgovori o tome u toku.
Od oko 10.300 aktivnih satelita u orbiti otprilike 6.300 je deo brzorastućeg sazvežđa Starlink u vlasništvu SpaceX, navodi se u američkim svemirskim snagama.
 
Ašbaher je rekao da je povelju potpisao Amazon, koji očekuje da će ove decenije lansirati više od 3.000 satelita.
 
Kina je počela da lansira sopstvena sazvežđa kako bi se takmičila sa Starlinkom.
 
Trenutno se u orbiti nalazi 18.897 komada svemirskog smeća koji se mogu pratiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

ChatGPT dobio aplikaciju za Windows

Kompanija OpenAI trenutno testira aplikaciju za ChatGPT namenjenu operativnom sistemu Windows, ali zasad je dostupna samo korisnicima koji plaćaju ovu uslugu.