Putin zabrinut, poziva na prekid borbe

Ruski predsednik Vladimir Putin izuzetno je zabrinut zbog situacije u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine i poziva strane u konfliktu da prekinu sa borbama, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.
Ruski predsednik Vladimir Putin izuzetno je zabrinut zbog situacije u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine i poziva strane u konfliktu da prekinu sa borbama, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

"Predsednik je izuzetno zabrinut zbog razvoja situacije u Donbasu gde neprekidno traju borbe i poziva sve strane u konfliktu da neodložno prekinu borbena dejstva i svako nasilje", kazao je on a prenosi TAS S. U izjavi ruskoj državnoj agenciji jedan anonimni predstavnik Kremlja rekao je da se slaže sa čvrstom pozicijom koju su na nedavnim razgovorima u Minsku zauzeli predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i sa njihovim današnjim izjavama.

Predstavnik DNR Denis Pušilin rekao je da su dosadašnji pregovori s Kijevom "bili imitacija" i da je za prestanak borbi potrebno da ukrajinski predsenik Petro Porošenko naredi prekid pucanja na civilno stanovništvo Donjecka i ofanzive ukrajinskih snaga.

Ruske agencije prenele su Pušilinovu izjavu da je u Donbasu u konfliktu poginulo 7.000 ljudi od kojih je do 90 odsto civila. Takođe, lideri DNR i LNR, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki, optužili su Porošenka za prekid pregovora Kontakt-grupe u Minsku.

"Snagom oružja nemoguće nas je pobediti. Mi imamo snagu duha! Ovo je naša zemlja", rekao je Zaharčeno. Zaharčenko i Plotnicki su rekli da Kijev treba na pregovore Kontakt-grupe da uputi ovlašćenog predstavnika.

"Neka Evropa prinudi Kijev da skine masku. Tražimo zvaničnog predstavnika vlasti na pregovorima", rekao je Zaharčenko, dok je Plotnicki kazao da je predlog Kijeva o vraćanju na liniju razgraničenja po Protokolu iz Minska od 19. septembra prošle godine pokušaj obmane radi primoravanja ustanika da se povuku sa njihovih pozicija.
  • 02.02.2015 20:16
    Jadan, ne moze da spava! Ima razloga...
  • 02.02.2015 20:07
    Prestaće borbe kada Nemačka odluči da prekine ono što je započela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.